Prosty przepis na muffiny kakaowe

6

Muffiny kakaowe to jedne z najprostszych wypieków, na wykonanie których nie potrzebujemy nawet miksera. Dosyć często piekę muffiny w różnych wersjach smakowych. Dzisiejsza propozycja to muffiny niezbyt słodkie, natomiast bardzo kakaowe, ze sporą ilością orzechów włoskich. Wierzch muffin został posypany drobnym cukrem w kolorze srebrnym. 

Składniki mokre

  • Roztopione masło – 100 g
  • Mleko – 250 ml
  • Jajka – 2 sztuki

Dodatkowo

  • Drobny cukier w kolorze srebrnym

Składniki suche

  • Cukier – 1 szklanka
  • Kakao – 3-4 łyżki (bez cukru)
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (płaskie)
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Pokruszone orzechy włoskie – 1/2 szklanki
Wykonanie

W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Do miski z suchymi składnikami należy dodać mokre, a następnie wszystko szybko wymieszać łyżką (tylko do połączenia się składników).

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. 

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

Muffiny czekoladowe można upiec z innymi dodatkami tj. czekoladą, rodzynkami lub daktylami.

Muffiny są pyszne, bardzo klasyczne. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz. Polecam!

Dodaj komentarz