Muffiny kakaowe to jedne z najprostszych wypieków, na wykonanie których nie potrzebujemy nawet miksera. Dosyć często piekę muffiny w różnych wersjach smakowych. Dzisiejsza propozycja to muffiny niezbyt słodkie, natomiast bardzo kakaowe, ze sporą ilością orzechów włoskich. Wierzch muffin został posypany drobnym cukrem w kolorze srebrnym. 

  • Składniki mokre

    • Roztopione masło – 100 g
    • Mleko – 250 ml
    • Jajka – 2 sztuki
  • Składniki suche

    • Cukier – 1 szklanka
    • Kakao – 3-4 łyżki (bez cukru)
    • Mąka pszenna – 2 szklanki
    • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (płaskie)
    • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
    • Pokruszone orzechy włoskie – 1/2 szklanki
  • Dodatkowo

    • Drobny cukier w kolorze srebrnym
Wykonanie

W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Do miski z suchymi składnikami należy dodać mokre, a następnie wszystko szybko wymieszać łyżką (tylko do połączenia się składników).

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. 

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

Muffiny czekoladowe można upiec z innymi dodatkami tj. czekoladą, rodzynkami lub daktylami.

Muffiny są pyszne, bardzo klasyczne. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz. Polecam!

Zobacz również

Dodaj komentarz