Muffiny kakaowe to jedne z najprostszych wypieków, na wykonanie których nie potrzebujemy nawet miksera. Dosyć często piekę muffiny w różnych wersjach smakowych. Dzisiejsza propozycja to muffiny niezbyt słodkie, natomiast bardzo kakaowe, ze sporą ilością orzechów włoskich. Wierzch muffin został posypany drobnym cukrem w kolorze srebrnym.
W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Do miski z suchymi składnikami należy dodać mokre, a następnie wszystko szybko wymieszać łyżką (tylko do połączenia się składników).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Muffiny czekoladowe można upiec z innymi dodatkami tj. czekoladą, rodzynkami lub daktylami.
Muffiny są pyszne, bardzo klasyczne. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz. Polecam!