Pierogi z kapustą i grzybami z pieca. Święta tuż, tuż, mam więc propozycję na jedno z dań wigilijnych. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to alternatywa dla tradycyjnych pierogów lub uszek. Chrupiące wigilijne pierogi można podawać z barszczem jak i samodzielnie. Oprócz tradycyjnych dań chętnie wypróbowuję przepisy na „nowoczesne” dania wigilijne, a przepis na pieczone pierożki już na dobre zagościł u nas w domu. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Pierogi rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Lekko podgrzewamy mleko i wlewamy do większego naczynia. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Następnie dodajemy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem za pomocą haka przez 3-4 minuty. Jeśli wyrabiamy ręcznie, ugniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei należy dodać trochę mąki. Pod koniec wyrabiania wlewamy masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości ciasta. Zazwyczaj od 30 do 60 minut.
Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule, następnie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto o grubości około 3 mm. Szklanką lub pucharkami do lodów wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżką farsz i dokładnie lepimy, dodatkowo dociskając końcówki widelcem lub zawijając w tzw. falbankę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut, aż pierogi się zarumienią.
Polubiliście przepis na pieczone pierogi z kurczakiem, serem i pieczarkami, dlatego mam nadzieję, że pierogi z kapustą i grzybami przypadną wam do gustu jeszcze bardziej.
Smacznego!