Pierogi z kapustą i grzybami z pieca. Święta tuż, tuż, mam więc propozycję na jedno z dań wigilijnych. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to alternatywa dla tradycyjnych pierogów lub uszek. Chrupiące wigilijne pierogi można podawać z barszczem jak i samodzielnie. Oprócz tradycyjnych dań chętnie wypróbowuję przepisy na „nowoczesne” dania wigilijne, a przepis na pieczone pierożki już na dobre zagościł u nas w domu. Zapraszam do wypróbowania przepisu. 

  • Ciasto

    • Mąka pszenna – 0,5 kg
    • Świeże drożdże – 25 g 
    • Mleko – 250 ml
    • Jajko – 1 sztuka
    • Masło – 2 łyżki (stopione i ostudzone)
    • Sól – 0,5 łyżeczki
    • Cukier- 1 łyżeczka

    Farsz

    • Kapusta kiszona – 1,5 szklanki
    • Grzyby suszone – 1,5 szklanki
    • Marchewka – 1 sztuka (duża)
    • Cebula – 1 sztuka
    • Sól
    • Pieprz
    • Ziele angielskie – 4 ziarna
    • Liść laurowy – 2 sztuki

    Dodatkowo

    • Mak do posypania pierogów
    • Jajko – 1 sztuka
    • Olej do smażenia
Ciasto

Pierogi rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Lekko podgrzewamy mleko i wlewamy do większego naczynia. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Następnie dodajemy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem za pomocą haka przez 3-4 minuty. Jeśli wyrabiamy ręcznie, ugniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei należy dodać trochę mąki. Pod koniec wyrabiania wlewamy masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości ciasta. Zazwyczaj od 30 do 60 minut. 

Farsz
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy przynajmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 
Po tym czasie w garnuszku należy zagotować grzyby, a następnie dodać kiszoną kapustę oraz marchewkę obraną i startą na tarce o dużych oczkach. Wszystko gotujemy do czasu, aż grzyby i kapusta zrobią się miękkie. Całość odcedzamy, następnie siekamy nożem (w szczególności grzyby należny posiekać bardzo drobno, najpierw w cienkie paseczki, a potem jeszcze drobniej). 
 
Cebule obieramy i drobno szatkujemy. Na nagrzaną patelnię wlewamy olej, następnie poszatkowaną cebulę. Podsmażamy na średniej mocy palnika przez około 10 minut. 
 
Cebulę, kapustę oraz grzyby doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. 
 
Wykonanie

Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule, następnie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto o grubości około 3 mm. Szklanką lub pucharkami do lodów wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżką farsz i dokładnie lepimy, dodatkowo dociskając końcówki widelcem lub zawijając w tzw. falbankę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut, aż pierogi się zarumienią.

Polubiliście przepis na pieczone pierogi z kurczakiem, serem i pieczarkami, dlatego mam nadzieję, że pierogi z kapustą i grzybami przypadną wam do gustu jeszcze bardziej. 

Smacznego!

Zobacz również

Dodaj komentarz