Nocny chleb na kefirze i drożdżach to prosty i smaczny przepis na domowe pieczywo. W kilku prostych krokach przygotujemy chleb, a po 8 godzinach jego pieczemy i możemy cieszyć się ciepłym, świeżym pieczywem. Przyznam, że przepis bardzo przypadł mi do gusty. Ponieważ jest prosty, szybki i przede wszystkim smaczny. 

Czas pieczenia45 min
Temperatura pieczenia190ºC
Ilość sztuk26 kromek
Kalorie109 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy10×40 cm

Chleb na kefirze

  • Mąka pszenna typ 650 – 2 i 1/2 szklanki (400 g)
  • Mąka żytnia – 2 szklani i 4 łyżki (300 g)
  • Kefir w temperaturze pokojowej – 350 g
  • Suszone drożdże instant – 1,5 łyżeczki
  • Letnia woda – 250 ml
  • Sól – 1 i 1/2 łyżeczki (9 g)
  • Słonecznik – 2 łyżki (20 g) można pominąć

Dodatkowo do przygotowania formy

  • Masło lub inny tłuszcz – 1 łyżeczka
  • Mąka – około 1 łyżki (10 g)
Chleb na kefirze

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę pszenną i żytnią przesiać dodać sól i drożdże, wymieszać.
  2. Następnie dodać letnią wodę i kefir. Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub ręką, aż do połączenia składników. Można do tego użyć mikser z hakiem. Uwaga! Konsystencja ciasta zależy od kefiru. Ciast powinno być gęste, ale nie suche.
  3. Keksówkę o wymiarach około 10×40 wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać.
  4. Chleb posypać ziarnami słonecznika, lekko docisnąć dłonią.
  5. Chleb przykrywamy ściereczką kuchenną, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na noc lub na około 8 godzin.
  6. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC .
  7. Formę z chlebem umieszczamy na kratce w rozgrzanym piekarniku i pieczemy przez około 45 minut.

Po upieczeniu chleb należy od razu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Zobacz również

Dodaj komentarz