Kluski leniwe inaczej pierogi leniwe z twarogu. To klasyczna potrawa kuchni polskiej, a dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Klusi leniwe są proste i smaczne. Najczęściej podaje się z podsmażoną bułką tartą lub słodką śmietaną. Do pierogów leniwych doskonale pasują całe owoce lub zmiksowane. 

Ilość sztuk50 sztuk
Kalorie22 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Kluski leniwe (pierogi leniwe)

  • Twaróg półtłusty – 500 g
  • Mąka pszenna – ½ szklanki + 2 łyżki (100 g)
  • Masło – 2 łyżki (28 g)
  • Sól – ½ łyżeczki

Dodatkowo

  • Olej – 1 łyżeczka
Kluski leniwe (pierogi leniwe)
  1. Ser bały zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Ser z wiaderka nie nadaje się na kluski.
  2. Do zmielonego sera dodaj masło w temperaturze pokojowej.
  3. Żółtka oddziel od białek.
  4. Żółtka, mąkę i pół łyżeczki soli dodaj do sera, wymieszaj.
  5. Biała ubij za pomocą miksera, aż do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Masa będzie klejąca, jednak nie należy dodawać więcej mąki.
  6. Stolnicę lub blat posyp niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej części uformuj wałek o szerokości około 2-3 cm.
  7. Nożem ucinaj ciasto co 1,5 – 2 cm pod niewielkim kątem.
  8. Kluski układaj na desce podsypanej niewielką ilością mąki.
  9. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj olej (zapobiega sklejaniu się klusek, można pominąć).
  10. Kluski włóż do gotującej się wody, lekko zamieszaj, aby nie przywarły do dna.
  11. Po wypłynięciu leniwych na wierz, zmniejsz moc palnika, gotuj jeszcze przez chwilę, jednak nie dłużej niż 1 minutę.
  12. Kluski wyciągnąć z wody i rozłóż na talerzu. Kluski muszą być dobrze odcedzone inaczej rozmokną. 

Zobacz również

Dodaj komentarz