Oto przepis na kruche ciastka z galaretką, które nie wykonasz tak szybko jak inne kruche ciastka, które proponowałam na blogu, ale wyglądają wyśmienicie i tak samo smakują. Ciastka sklepowe nie mogą się z nimi równać. Przygotowałam je razem ze swoim synem, który chciał zrobić tacie słodką niespodziankę. Dlatego w ciastkach wykroiliśmy literki i kształt serduszek. Tak powstały ciastka z napisem TATA. Zbliża się Dzień Ojca, więc może komuś spodoba się taki pomysł na prezent? 

Ciasto kruche

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie wsyp mąkę pszenną i sól. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta uformuj kulkę i owiń szczelnie w papier, schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkój ciasto na grubość  3-4 mm, podsypując niewielką ilością mąki. Foremkami lub szklanką wytnij kółka. Następnie z połowy ciastek należy wykroić środek. Można do tego użyć foremki do ciastek np. w kształcie serduszka lub narysować szablon na kawałku tektury. Wyciąć kształt i przyłożyć do ciastka, po czym odciąć nożem (tak powstał mój napis Tata). Wykrojone ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. 

Ciastka należy piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż do lekkiego zarumienienia się brzegów.

Upieczone ciastka wystudź na kratce. 

Wykonanie

W międzyczasie, oczekując na ciastka, przygotuj galaretkę odmierzając połowę porcji wody z informacji na opakowaniu. Po czym pozostaw do ostygnięcia.

Całe ciastka (bez wykrawanych środków) posmaruj dżemem lub marmoladą. Sklej ze sobą obie warstwy. Pełne ciastko na dole, a z otworem u góry. 

Gdy galaretka zacznie tężeć nałóż ją łyżeczką do środka każdego otworu. Musisz uzyskać równą powierzchnię galaretki, w tym celu możesz włożyć łyżeczkę do gorącej wody i delikatnie przetrzeć powierzchnię galaretki. 

Ciastka pozostaw do całkowitego stężenia galaretki (możesz je włożyć do lodówki). 

Składniki

  • Masło – 185g
  • Cukier – 200g
  • Mąka tortowa – 350g
  • Cukier waniliowy – 8g
  • Sól – szczypta
  • Jajko 
  • Żółtko
  • Galaretka truskawkowa – 2 opakowania
  • Dżem truskawkowy lub marmolada

Zobacz również

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz