Kolorowe babeczki z kremem budyniowym

27

Kolorowe babeczki z kremem budyniowym to doskonała propozycja na przyjęcie dla dzieci. Babeczki nie tylko ładnie wyglądają, ale też świetnie smakują. Krem budyniowy jest z dodatkiem masła, które nadaje gładką i puszystą konsystencję. W smaku krem nie jest ani ciężki, ani zbyt tłusty, a głównie wyczuwalnym składnikiem jest budyń. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

  • Babeczki

    • Jajka – 1 sztuka
    • Cukier – 0,5 szklanki 
    • Mleko – 1 szklanka
    • Mąka tortowa – 2 szklanki
    • Olej – 0,5 szklanki
    • Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
    • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    Krem budyniowy

    • Budyń waniliowy – 0,5 opakowania
    • Mleko – 200 ml 
    • Cukier – 2 łyżki
    • Masło – 150 g
    • Kolorowa posypka cukrowa do dekoracji 

Własnoręcznie wykonane papilotki do muffinek? To proste! Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach 15×15 cm. Następnie przycięty papier zginamy na pół i ponownie na pół, aby powstał mniejszy kwadrat, dzięki czemu zostanie wyznaczony środek papilotki. Kwadrat umieszczamy na formie i dociskamy kubeczkiem o średnicy zbliżonej do wielkości formy do muffinek. 

Babeczki

Suche składniki należy wsypać do miski i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, następnie roztrzepać rózgą kuchenną. Kolejno dodać olej oraz mleko i wymieszać do połączenia składników. Nie powinno się mieszać zbyt długo, inaczej babeczki nie będą puszyste.

Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Krem budyniowy

Masło wyciągnąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i pozostawić w temperaturze pokojowej, aż zmięknie.

Do garnka wlać pół szklanki mleka, dodać cukier, następnie zagotować. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy osiągnię jednolitą konsystencję dodać do gotującego się mleka, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Całość gotować 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z kuchenki i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchnię masy (dzięki temu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć mikserem do powstania jaśniejszej i bardziej puszystej masy maślanej. Na koniec dodać stopniowo chłodny budyń, nie przerywając ucierania.

Krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką okrągłą tylką i wycisnąć krem na babeczki. Wierzch udekorować kolorową cukrową posypką.

Prezenty, w które wkładamy swój czas i serce cieszą najbardziej. Dzieci uwielbiają babeczki, a jeszcze bardziej takie, które wyglądają kolorowo. Dlatego serdecznie zachęcam was do wypróbowania mojego przepisu i obdarowania swoich pociech. 

Zobacz również

Dodaj komentarz