Jeżeli smak naszych klasycznych ciasteczek z mascarpone przypadł Ci do gustu, serdecznie zachęcamy do wypróbowania kolejnej przepysznej propozycji, w której ponownie używamy tego kremowego serka. Tym razem prezentujemy Kakaowe Ciasteczka z Mascarpone – nową interpretację naszego ulubionego przepisu dedykowaną miłośnikom intensywnego kakao. Te wyjątkowo kruche i łatwe w przygotowaniu domowe ciasteczka.
Ciastka z serkiem mascarpone i masłem nie tylko są pyszne ale również bardzo proste w wykonaniu. Nie wymagają one skomplikowanych technik ani specjalnych foremek. Wystarczy przygotować delikatne ciasto, zwinąć je w rulon i schłodzić. Po schłodzeniu ciasto można łatwo pokroić na plastry, uzyskując wyjątkowo kruche i aromatyczne ciasteczka.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, aż masa stanie się jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy serek mascarpone, sól, wanilię i mąkę wymieszaną z kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formując wałek o średnicy około 3-4 cm. Następnie każdy wałek owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy przez co najmniej 2 godziny w lodówce lub 45 minut w zamrażarce, ale najlepiej pozostawić je w lodówce przez całą noc.
Blaszkę z wyposażenia piekarnik wykładamy papierem dopieczenia. Wałki ciasta wyjmujemy z lodówki pojedynczo. Każdy wałek kroimy na plastry o grubości nie większej niż 1 cm i układamy na blaszce, zachowując niewielkie odstępy między nimi. Ciasteczka na blaszce powinny być od razu pieczone, ponieważ ciasto musi być schłodzone (można również włożyć blaszkę z ciastkami do lodówki przed pieczeniem).
Ciastka z mascarpone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 23 minuty, aż lekko się zarumienią.