Bardzo Chrupiące Ciastka z Mascarpone

9

Przyznaję, że próbowałam różnych przepisów na ciastka z mascarpone, ale żaden z nich nie spełnił moich oczekiwań. Wiele z nich było twarde i gumowate, co sprawiło, że byłam rozczarowana. Dopiero ten konkretny przepis zaskoczył mnie swoim smakiem, kruchością. Teraz, dzięki tej niezwykłej kombinacji mascarpone i masła, mogę delektować się prawdziwie doskonałym smakiem kruchych ciasteczek na każdą okazję. Jeśli szukasz idealnego przepisu na niebiańskie ciasteczka z mascarpone, nie szukaj dalej – ten przepis Cię zachwyci!

Ciastka z serkiem mascarpone i masłem nie tylko są pyszne ale również bardzo proste w wykonaniu. Nie wymagają one skomplikowanych technik ani specjalnych foremek. Wystarczy przygotować delikatne ciasto, zwinąć je w rulon i schłodzić. Po schłodzeniu ciasto można łatwo pokroić na plastry, uzyskując wyjątkowo kruche i aromatyczne ciasteczka.

Ilość sztuk60 sztuk
Kalorie122 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Ciastka z mascarpone

  • Mąka pszenna – 4 szklanki (630 g)
  • Masło – 400 g
  • Serek mascarpone – 250 g
  • Cukier – 3/4 szklanki (200 g)
  • Sól – szczypta
  • Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • Czekolada mleczna lub deserowa – 100 g
Ciastka z mascarpone
  1. Masło ucieramy z cukrem, aż masa stanie się jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy serek mascarpone, sól, wanilię i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

  2. Ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formując wałek o średnicy około 3-4 cm. Następnie każdy wałek owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy przez co najmniej 2 godziny w lodówce lub 45 minut w zamrażarce, ale najlepiej pozostawić je w lodówce przez całą noc.

  3. Blaszkę z wyposażenia piekarnik wykładamy papierem dopieczenia. Wałki ciasta wyjmujemy z lodówki pojedynczo. Każdy wałek kroimy na plastry o grubości nie większej niż 1 cm i układamy na blaszce, zachowując niewielkie odstępy między nimi. Ciasteczka na blaszce powinny być od razu pieczone, ponieważ ciasto musi być schłodzone (można również włożyć blaszkę z ciastkami do lodówki przed pieczeniem).

  4. Ciastka z mascarpone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 23 minuty, aż lekko się zarumienią.

Polewa
  1. Tabliczkę czekolady w folii (np. Wedel lub Goplana) umieszczamy w dużym garnku i zalewamy gorącą wodą tak, aby czekolada była tylko delikatnie zanurzona.
  2. Po 2 minutach sprawdzamy, czy czekolada się rozpuściła. Jeśli nie, ponownie wkładamy tabliczkę do gorącej wody. Gdy czekolada jest już rozpuszczona, delikatnie odcinamy narożnik folii około 2-3 mm i natychmiast polewamy nią ciastka.

Zobacz również

Dodaj komentarz