Deser bananowy z ciastkami owsianymi i kajmakiem jest prosty i pyszny. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują. Z poniższego przepisu wychodzą trzy porcje deseru, podane w szklance o pojemności 200 ml. Na zrobienie deseru wystarczy kilka minut, więc doskonale sprawdzi się, gdy pojawią się niespodziewanie goście lub najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Ilość sztuk3 sztuk
Kalorie920 kcal/szt.
Trudność łatwałatwy

Składniki

  • Banany – 2 sztuki
  • Śmietana 30% lub 36% – 300 ml (schłodzona minimum 12 godzin)
  • Ciastka owsiane – 100 g
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Masa kajmakowa – 350 g
  • Cukier puder – 1 łyżeczka (płaska)
Wykonanie

Ciastka zmiksować w malakserze lub blenderze na piasek. Można również ciasta włożyć do mocnego worka (na przykład do mrożenia) i za pomocą wałka kuchennego rozkruszyć.

Masło rozpuścić i dodać do ciasteczek, wymieszać. Banany obrać i pokroić w plasterki około 0,5 cm, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać.

Śmietanę ubić, podzielić na dwie części. Do jednej części śmietany dodać 3 łyżki masy kajmakowej, wymieszać lub chwilę ubić – krem będzie miała nieco rzadszą konsystencję, ale nie ma to wpływu na jakość deseru. Do drugiej części ubitej śmietany dodać łyżeczkę cukru pudru (można pominąć), chwilę ubić tylko do połączenia składników.

Do 3 szklanek o pojemności 200 ml wsypać masę miasteczkową (około 3 łyżek do każdej szklanki), wyrównać wierzch i docisnąć łyżką. Kolejno wyłożyć kajmak. Następnie banany, ułożyć dookoła szklanki i na środek (pozostawić kilka plasterków do dekoracji). Na to wyłożyć krem śmietanowo-kajmakowy. Następnie wyłożyć krem śmietanowy za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Na koniec deser dekorujemy plasterkami banana. Możemy również polać sosem karmelowym lub startą czekoladą.

Mam dla Was propozycję na równie pyszny deser: panna cotta czekoladowa z galatertką.

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz