Deser na Walentynki powinien być smaczny, szybki do wykonania i pięknie wyglądać. O to moja propozycja a deser w szklance. Pana cotta z białą czekoladą i nutą wanilii oraz orzeźwiająca truskawkowa galaretką to proste i pyszne połączenie. Deser możemy przygotować dzień wcześniej, oprócz dekoracji z bitej śmietany i truskawek, którą najlepiej zrobić na kilka godzin przed podaniem. Alternatywą dla bardzo zapracowanych może być gotowa bita śmietana w sprayu, którą nakładamy do pucharków tuż przed podaniem. 

Panna Cotta

  • Śmietana kremówka 30% lub 36% – 150 ml
  • Mleko – 90 ml
  • Cukier – 15 g (1 łyżka cukru waży 12g)
  • Biała czekolada – 80 g
  • Ekstrakt z wanilii – 2 krople
  • Żelatyna – 1 łyżeczka
  • Woda – 2 łyżki

Dodatkowo

  • Galaretka truskawkowa – 1 sztuka
  • Świeże truskawki – 12 sztuk
  • Bita śmietana w sprayu lub
  • Śmietana 30% lub 36% – 150 ml (schłodzona w lodówce minimum 12h)
  • Cukier puder – 1 łyżeczka
Galaretka

Ilość porcji zależy od wielkości szklanek lub pucharków. Użyłam 2 szklanek o pojemości 250 ml.

Galaretkę truskawkową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – użyłam nieco mniej wody (450 ml). Studzimy, a następnie przelewamy do szklanek wypełniają do połowy ich wysokości. Pozostawiamy nieco galaretki, którą wylewamy do płaskiego naczynia tak, aby grubość miała około pół centymetra (z tego zostaną wykrojone serca). Szklanki ustawiamy w naczyniu w pochyłej pozycji (użyłam formy do muffinek). Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Panna cotta

Do małego garnka dajemy mleko, śmietanę 30% lub 36%, czekoladę, cukier, wanilię. Podgrzewam (nie gotujemy), aż do rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Ściągamy z kuchenki.

Żelatynę w proszku zalewamy wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy z żelatynę na kuchence lub w mikrofali, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości. Następnie wlewamy do ciepłej mieszanki mleka i czekolady, wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Dekorowanie

Z pozostałej galaretki wykrawamy serca. Możemy do tego użyć foremki do ciastek lub narysować na kartce serce, wyciąć, położyć szablon na galaretce i wyciąć nożem.
Serce dociskamy do środkowej części szklanki, następnie wystudzoną panna cotta wlewamy pomału do szklanki (na galaretkę). Deser wkładamy do lodówki, schładzamy minimum 3 godziny.

Na kilka godzin przed podaniem ubijamy mikserem bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dekorujemy truskawką.
Możemy również użyć gotowej bitej śmietany w sprayu, natomiast jej konsystencja jest rzadsza i mniej trwała. Bitą śmietanę w sprayu dekorujemy tuż przed podaniem.

Jeśli szukacie szybkich, słonych przekąsek na Walentynki polecam ślimaczki z ciasta francuskiego

Zobacz również

Dodaj komentarz