Ciasto zebra to znany i lubiany przepis, szczególnie przez dzieci. Ciasto jest proste, więc jego przygotowanie nie powinno sprawić kłopotu. Mój syn był bardzo ciekawy jak tworzy się paski zebry, więc sam wylał ciasto do formy. Również chęć sprawdzenia jak wygląda i smakuje ciasto spowodowała, że nie zdążyłam zrobić ładniejszych zdjęć;) Zazwyczaj ciasta ucierane i babki najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, jednak to ciasto lepiej smakuje na drugi dzień. Jednak, aby ciasto było jeszcze smaczniejsze należy po wystudzeniu dokładnie zamknąć, aby nie wyschło. 

Czas pieczenia55-60 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk16 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy24 cm

Ciasto zebra

  • Jajka – 5 sztuk
  • Cukier – 1,5 szklanki
  • Mąką pszenna – 2,5 szklanki
  • Olej – 1 szklanka
  • Woda gazowana lub zwykła – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Dodatkowo

  • Mąką pszenna – 3 łyżki
  • Kakao – 3 łyżki
Ciasto zebra

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę.
  3. Dodać powoli cukier, ciągle miksując.
  4. Następnie dodać po jednym żółtku i chwilę ubijać.
  5. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Zmniejszyć obroty miksera, mąkę z proszkiem wsypać 3 partiami do ciasta.
  7. Olej i wodę wlewać na przemian cienką strużką cały czas ubijając.
  8. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  9. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), niczym nie smarować.
  10. Na środek formy wylać dwie łyżki jasnego ciasta, następnie na środek wylać dwie łyżkę ciemnego ciasta. Czynność powtarzać, aż skończy się ciasto. Ciasto zawsze wylewamy na środek blaszki.
  11. Piec w temperaturze 180ºC przez 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz