Ciasto z borówkami amerykańskimi jest pyszne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Dodatkowo to bardzo proste i szybkie ciasto, które nawet nie wymagają użycia miksera. Borówki amerykańskie możemy zastąpić jagodami lub czarną porzeczką. Możemy również użyć mrożonych owoców, których nie należy rozmrażać, dzięki czemu ciasto możemy piec przez cały rok. Polecam proste ciasto z borówkami amerykańskimi. 

Czas pieczenia50 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk22 sztuki
Kalorie209 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy11×33 cm

Ciasto z borówkami amerykańskimi

  • Cukier –  3/4 szklanki (165 g)
  • Mąka pszenna – 4 szklanki (640g)
  • Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • Masło – 90 g (roztopione)
  • Olej –  1/3 szklanki (93 ml)
  • Jajka L – 3 sztuki
  • Mleko – 1,5 szklanki (375 ml)
  • Borówki (mogą być mrożone) –  2 szklanki (280 g)
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Skórka z cytryny – 2 sztuki

Dodatkowo

  • Biała czekolada – 50 g
  • Borówki do dekoracji
Ciasto z borówkami amerykańskimi

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy mrożonych borówek amerykańskich to ich nie odmrażamy.

  1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: jajka roztrzepać, dodać roztopione masło, skórkę otartą z 2 cytryn, olej, mleko i ekstrakt waniliowy.
  3. Suche składniki wsypać do mokrych i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
  4. Następnie dodać borówki, wymieszać.
  5. Foremkę – keksówkę o wymiarach około 33×11 cm wysmarować masłem i posypać mąką, nadmiar wysypać. 
  6. Ciasto wyłożyć do keksówki, wierzch wyrównać. 
  7. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli używamy mrożonym borówek czas pieczenia należy wydłużyć około 5-10 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.
  8. Czekoladę rozpuścić w mikrofali (należy uważać, aby zbyt mocno nie podgrzać) lub rozpuścić w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do miski dać połamaną czekoladę. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę.
  9. Wystudzone ciasto polać czekoladą.

Polecam również pyszne babeczki z borówkami amerykańskimi

Więcej pomysłów na wypieki z owocami znajdziecie tutaj

Zobacz również

Dodaj komentarz