Delikatne, miękkie ciasto jogurtowe z owocami oraz dużą ilością kruszonki. Utrzymuje świeżość przez długi czas i jest bardzo owocowe. Polecam w szczególności z malinami i borówką amerykańską.

A po upieczeniu w całym domu czuć słodki zapach owoców.

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe

  • Jajka – 3 sztuki
  • Cukier – 3/4 szklanki
  • Mąka pszenna  –  2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Olej roślinny – 7 łyżek (1/5 szklanki)
  • Jogurt naturalny – 300 g
  • Owoce maliny i borówki – 400 g
  • Cukier waniliowy – małe opakowanie

Kruszonka

  • Mąki pszennej – 3/4 szklanki
  • Cukier – 1/2 szklanki
  • Masło – 100 g

Do ciasta jogurtowego dodałam maliny i borówki. Z pewnością można użyć innych owoców zarówno świeżych jak i mrożonych czy z puszki. Ważne natomiast, aby odsączyć nadmiar soku tak, żeby owoce nie były mokre. 

Kruszonka

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Warto użyć mąkę pszenną pół na pół z mąką krupczatką. Wtedy kruszonka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, krucha, a nie twarda. 

Ciasto jogurtowe

Do miski dodaj cukier, cukier waniliowy i jajka. Następnie ubij mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta, jasna masa. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się. Następnie do masy jajecznej wlej po łyżce oleju cały czas ubijając.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj cały jogurt naturalny, który powinien mieć temperaturę pokojową. Po połączeniu składników wyłącz mikser. Do miski dodaj mieszankę mąki i proszku do pieczenia. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Formę od wewnątrz wysmaruj odrobiną tłuszczu i obsyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy i wyrównaj powierzchnię. Użyłam tortownicy o wymiarach 24 cm. Dobra również będzie blaszka o wymiarach 24 cm x 24 cm.

Umyte i osuszone owoce rozłóż na cieście, tak aby pokryły całą powierzchnię. Użyłam świeżych malin i borówek amerykańskich. Będą pasowały również inne owoce. W szczególności polecam: rabarbar, truskawki, poziomki, jagody, borówkę kamczacką, brzoskwinie lub gruszki. Możesz również użyć owoców z puszki lub mrożonych. Pamiętaj, aby owoce były odmrożone i odciśnięte z soku, następnie osuszone papierowym ręcznikiem.

Na koniec rozłóż kruszonkę tak, aby pokryła całą powierzchnię ciasta.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 175 stopni, piec około 45 minut. Przed wyjęcie należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw ciasto na kilka minut.

Ciasto jogurtowe z owocami jest równie smaczne następnego dnia. Polecam!

Zobacz również

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz