Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką to jedne z wypieków, które zawsze robię w sezonie letnim. Pyszne, proste i przede wszystkim z dużą ilością owoców, których podczas wakacji mamy pod dostatkiem. Ciasto można upiec z rabarbarem, śliwkami, malinami czy jagodami. Owoce mogą być również mrożone, jednak należy wydłużyć czas pieczenia około 10 minut.
Ciasta ucierane to jedne z łatwiejszych wypieków, jednak wielu osobom zamiast pysznego ciasta wychodzi zakalec. Oto lista najczęściej popełnianych błędów:
– dokładnie ucieramy masło na puch, za pomocą miksera około 10 – 15 minut – zbyt krótkie ucieranie jest najczęstszym błędem
– wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
– przesiewamy mąkę
– dokładnie omierzamy składniki, w szczególności nie zmniejszamy ilości cukru
– piekarnik otwieramy dopiero pod koniec czasu pieczenia
– mąkę delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, a nie miksera tylko do połączenia składników
Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.