Ciasto Raffaello to smaczne, lekkie, przekładane ciasto z nutą kokosa. Moja wersja ciasta składa się z biszkoptu i bardzo pysznej, wilgotnej warstwy kokosowo-czekoladowej. To ciasto, które doskonale nadaje się na przyjęcia, imprezy czy urodziny. Raffaello w szczególności pasuje na Chrzest, czy Pierwszą Komunię Świętą. Serdecznie polecam 🙂

Biszkopt

  • Jajka – 8 sztuk
  • Cukier – 260 g
  • Mąka pszenna tortowa – 190 g
  • Mąka ziemniaczana – 100 g

Masa z białej czekolady

  • Mleko 3,2% lub 1,5% – 0,5 litra
  • Wiórki kokosowe – około 200 g
  • Biała czekolada – 200 g

Krem śmietankowy

  • Śmietana 36% – 0,5 litra (schłodzona minimum 12 godzin)
  • Cukier waniliowy – 16 g 
  • Cukier puder – 1/4 szklanki (48g)
  • Wiórki kokosowe – 3 łyżki
  • Żelatyna – 3 łyżeczki
  • Woda – 60 ml
Biszkopt

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie przesiać.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Dodać powoli cukier, ciągle miksując.
  5. Następnie dodać po jednym żółtku i chwilę ubijać.
  6. Na koniec dodawać partiami mąki, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników, inaczej masa opadnie i biszkopt słabo wyrośnie.
  7. Blaszkę o wymiarach 36×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (niczym nie smarować). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.
  8. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
  9. Biszkopt wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, opuścić na podłogę z około 30 cm. Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.
Masa z  białej czekolady
  1. Z przestudzonego biszkoptu skroić 1/3 góry biszkoptu, która należy porozrywać na mniejsze kawałki i wyłożyć na blaszkę do pieczenia.
  2. Pokruszony biszkopt podpiec w piekarniku w temperaturze około 50ºC, co jakiś czas mieszając i krusząc w dłoniach. Biszkopt należy suszyć, aż do momentu gdy będzie kruchy.
  3. Do garnka wlać mleko i dodać połamaną czekoladę (nie gotować). Gdy czekolada rozpuści się ściągnąć garnek z kuchenki. 
  4. Następnie dodać wiórki kokosowe (odłożyć z paczki 2-3 łyżki do dekoracji ciasta) i pokruszony biszkopt, wymieszać.
  5. Masę od razu nleży wyłożyć na pozostałą część biszkoptu, dzęki temu wchłonie wilgoć. 
Krem śmietankowy
  1. Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  2. Następnie podgrzać żelatynę na niewielkim palniku lub w mikrofali (żelatyna nie może się zagotować) i pozostaw chwilę do przestygnięcia.
  3. Śmietanę ubijć na sztywną masę. Pod koniec dodać cukier puder.
  4. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany i wymieszać, następnie do śmietany dodaj stopniowo rozpuszczoną żelatynę.

Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Polecam również mój niezawodny przepis na szarlotkę z bezą.

Zobacz również

Dodaj komentarz