Ciasto Raffaello to smaczne, lekkie, przekładane ciasto z nutą kokosa. Moja wersja ciasta składa się z biszkoptu i bardzo pysznej, wilgotnej warstwy kokosowo-czekoladowej. To ciasto, które doskonale nadaje się na przyjęcia, imprezy czy urodziny. Raffaello w szczególności pasuje na Chrzest, czy Pierwszą Komunię Świętą. Serdecznie polecam 🙂

Biszkopt

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie przesiać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać powoli cukier, ciągle miksując. Następnie dodać po jednym żółtku i chwilę ubijać. Na koniec dodawać partiami mąki, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników, inaczej masa opadnie i biszkopt słabo wyrośnie.

Blaszkę o wymiarach 36×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (niczym nie smarować). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC z grzałką góra i dół (do suchego patyczka). Biszkopt wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, opuścić na podłogę z około 30 cm. Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.

Masa z  białej czekolady

Z przestudzonego biszkoptu skroić 1/3 góry biszkoptu, która należy porozrywać na mniejsze kawałki i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Pokruszony biszkopt podpiec w piekarniku w temperaturze około 50ºC, co jakiś czas mieszając i krusząc w dłoniach. Biszkopt należy suszyć, aż do momentu gdy będzie kruchy.

Do garnka wlać mleko i dodać połamaną czekoladę (nie gotować). Gdy czekolada rozpuści się ściągnąć garnek z kuchenki i dodać wiórki kokosowe (odłożyć z paczki 2-3 łyżki do dekoracji ciasta), wymieszać. Jak masa wystygnie dodać pokruszony i wysuszony biszkopt, wymieszać.

Krem śmietanowy

Żelatynę zalej 60 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę na niewielkim palniku lub w mikrofali (żelatyna nie może się zagotować) i pozostaw chwilę do przestygnięcia. Śmietanę ubij na sztywną masę. Pod koniec dodaj cukier puder. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj, następnie do śmietany dodaj stopniowo rozpuszczoną żelatynę.

Złożenie ciasta Raffaello

Na biszkopt (2/3 pozostałego biszkoptu) wyłożyć masę kokosową, następnie masę śmietanową. Na koniec wierz posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Polecam również mój niezawodny przepis na szarlotkę z bezą.

Biszkopt

  • Jajka – 8 sztuk
  • Cukier – 260 g
  • Mąka pszenna tortowa – 190 g
  • Mąka ziemniaczana – 100 g

Masa z białej czekolady

  • Mleko 3,2% lub 1,5% – 0,5 litra
  • Wiórki kokosowe – około 200 g
  • Biała czekolada – 200 g

Krem śmietanowy

  • Śmietana 36% – 0,5 litra
  • Cukier waniliowy – 16 g
  • Cukier puder – 1/4 szklanki (48g)
  • Wiórki kokosowe – 3 łyżki
  • Żelatyna – 3 łyżeczki
  • Woda – 60 ml