Babka pomarańczowa to przede wszystkim bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto. Dodatkowo z pyszną polewę o smaku pomarańczowym. Mój przepis jest na tyle prosty, że ciasto upiekłam z moim dwuletnim synem. 😉 Wprawdzie zrobiliśmy trochę więcej bałaganu, za to radość z wsypywania składników i mieszania była ogromna. Serdecznie polecam.
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Po czym dodać startą skórkę z pomarańczy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać do masy i miksować tylko do połączenia składników. Na koniec dodać sok z pomarańczy i miksować krótką chwilę.
Tortownicę o wymiarach 20-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Można również użyć formy z kominem około 23-26 cm, którą należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar strzepać. Ciasto wylać do formy, a wierzch wyrównać szpatułką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Piec w piekarnika nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Pomarańczę dokładnie umyć, skórkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Do garnka włożyć masło, mleko i cukier. Następnie rozpuścić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z palnika dodać mleko w proszku i energiczne wymieszać, aby nie było grudek. Na koniec dodać startą skórkę z pomarańczy. Gorącą polewę wyłożyć na wystudzone ciasto. Polewa powinna być gęsta, więc można nałożyć ją za pomocą łyżki i lekko rozsmarować.
Bardzo lubię polewę z tego przepisu, jest dla mnie alternatywą dla lukru. Zresztą nie po raz pierwszy użyłam jej do ciasta. Znajdziemy ją również w przepisie na ciasto z dyni z niewielką modyfikacją składników.
Polecam serdecznie, ciasto pomarańczowe jest przepyszne!
Witam, nie mam mleka w proszku 🙁 jak mogę zrobić polewę ?
Polewa z tego przepisu w smaku jest bardzo podobna do polewy z białej czekolady.
Przepis:
– 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
– 100 g białej czekolady, drobno posiekane.
W małym garnku podgrzać śmietanę kremówkę, aż zacznie wrzeć (nie gotować). Garnek zdjąć z kuchenki i dodać posiekaną czekoladę, odstawić na kilka minut.
Po tym czasie wymieszać, do otrzymania jednolitej konsystencji.
Polewę pozostawić do przestygnięcia, aż zgęstnieje. Polać ciasto.