Ciastka z czekoladą bez dodatku jajek są bardzo kruche i pyszne. Dodatkowo proste w wykonaniu. Wystarczy z ciasta uformować wałek, pokroić na krążki i spłaszczyć ręką lub szklanką. Surowe ciasto można przygotować znacznie wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Tak przygotowaną bazę można wyjąć z lodówki w dowolnym momencie. Podstawowym składnikiem ciastek jest czekolada gorzka lub deserowa, którą można zastąpić gotowymi dropsami czekoladowymi. Niestety czekolada mleczna i biała nie nadaje się do pieczenia, ponieważ roztapia się w wysokiej temperaturze. 

Składniki

  • Masła – 140 g
  • Cukier – 80 g
  • Cukier waniliowy – 8 g
  • Mąka pszenna – 225 g
  • Mleko lub woda – 2 łyżki
  • Szczypta soli
  • Dropsy czekoladowe – 50 g (ewentualnie czekolada gorzka lub deserowa)
Surowe ciasto kruche – jak przechowywać w lodówce lub zamrażarce?

Surowe ciasto przechowywane w lodówce lub zamrażarce musi być po piersze starannie zapakowane. Do przechowywania ciasta w zamrażarce warto użyć pojemnika plastikowego lub folii spożywczej odpornej na niskie temperatury.

Surowe ciasto kruche można przechowywać w lodówce do 10 dni, a w zamrażarce do 3 miesięcy.

Ciasto najlepiej rozmrażać w lodówce, aż stanie się elastyczne (w zależności od temperatury, przez około 5 godzin). 

Wykonanie

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy. Dodaj mleko i ponownie utrzyj do połączenia składników. Następnie wsyp mąkę pszenną i sól. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (widełki do ciasta kruchego), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj dropsy czekoladowe lub pokrojoną na drobne kawałki czekoladę gorzką lub deserową. Następnie krótko wymieszaj do połączenia składników.

Z ciasta uformuj wałek o grubości 4 cm i długości nieco mniejszej niż szerokość papieru do pieczenia, następnie owiń szczelnie w papier. Ciasto schłodź w lodówce (przez co najmniej 2 godziny). Jeśli ciasto będzie dłużej schładzane lub mrożone, należy szczelnie owinąć je folią do mrożenia.

Schłodzone ciasto połóż na blaszce i odwiń z papieru. Ostrym nożem pokrój na plastry o grubości około 1 cm i układaj pokrojone krążki na papierze do pieczenia. Następnie lekko spłaszcz dłonią lub szklanką. Ciastka należy piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż do zarumienienia się brzegów. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i wystudzić na kratce.

Jeśli ciasto wcześniej zostało zamrożone, a zależy nam na szybkim odmrożeniu i upieczeniu ciastek, polecam pozostawić uformowany wałek ciasta na blacie kuchennym. Ciasto nie jest zbyt grube, więc powinno odmrozić się dość szybko. W krótkim czasie będzie można je pokroić. 

Upieczone ciastka z czekoladą bez dodatku jajek można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i temperaturze pokojowej.

Zobacz również

Dodaj komentarz