Ciastka z owsiane to pyszna i nieco zdrowsza przekąska. Płatki owsiane warto wprowadzić do codziennej diety. Są tanie, łatwo dostępne, proste do przyrządzenia i zdrowe. Co w nich zdrowego? Przede wszystkim są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli dostarczają energii dzięki czemu jesteśmy dłużej syci. Są źródłem błonnika i witamin z grupy B. Warto szukać produktów z płatkami owsianymi. Dlatego dziś proponuję Wam proste w wykonaniu i pyszne ciasteczka owsiane.

Płatki owsiane - ciastka

  Składniki Ilość
1 Masło lub margaryna 225 g
2 Cukier 3/4 szklanki
3 Jajka 2
4 Mąka pszenna lub owsiana 1 szklanka
5 Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
6 Płatki owsiane 3 szklanki
7 Cukier waniliowy  
8 Dodatki ( orzechy, rodzynki, kawałki czekolady itp.) 1 szklanka
Ciastka owsiane – wykonanie

Mikserem ubijamy na puch miękkie masło, cukier, jajka, olej i ekstrakt waniliowy. W misce mieszamy mąkę pszenną wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodajemy płatki owsiane i bakalie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto i lekko spłaszczamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Ciastka pieczemy około 10 minut, a następnie spłaszczamy lekko łopatką kuchenną i pieczemy jeszcze około 5 minut, aż się zarumienienia.

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. No i idealne do pracy lub szkoły. W szczelnie zamkniętym opakowaniu można przechowywać przez kilka dni. Wypróbowałam kilka przepisów na ciastka owsiane, ale ten według mnie jest najlepszy. Dzięki m.in. mące ciastka są zwarte i nie rozsypują się.  

Dodatki

Do ciastek możemy wrzucić różnorodne dodatki. Świetnie nadają się orzechy, rodzynki, żurawina, słonecznik, dynia, kawałki czekolady czy suszone owoce. W zasadzie zawsze znajdziemy w domu jakieś składniki. Na przykład naszymi ulubionymi dodatkami są orzechy i czekolada. 

Rodzaje płatków owsianych

Kilka słów o różnicy między płatkami. W sklepach możemy znaleźć tak zwane płatki zwykłe, płatki górskie i błyskawiczne.
Wszystkie płatki owsiane mają ten sam surowiec czyli pełnowartościowe ziarna owsa, jęczmienia lub orkiszu. Różnią się natomiast sposobem obróbki termicznej tzn. rozdrobnieniem. Płatki zwykle są najmniej rozdrobnione, górskie bardziej, natomiast błyskawiczne są najdrobniejsze. Bez względu na rodzaj płatków ich skład i wartości odżywcze pozostają bez zmian. Dla dzieci lepiej wybrać płatki owsiane błyskawiczne, ponieważ maluchy maja bardziej wrażliwy żołądek, a właśnie ten rodzaj jest najłatwiejszy w trawieniu.

A jak to wygląda u Was? Jakie są Wasze ulubione dodatki?

Płatki owsiane - ciastka kompozycja

Zobacz również

Dodaj komentarz