Ciasto ze śliwkami świeżymi lub z kompotu

3

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto ze śliwkami. To doskonały sposób na cieszenie się sezonowymi owocami w pysznej formie deseru. Bez względu na to, czy wybierzesz śliwki prosto z ogrodu, mrożone czy też zdecydujesz się na śliwki z kompotu, nasze przepisy pozwoli Ci stworzyć ciasto, które zachwyci Twoje podniebienie.

Dzięki możliwości mrożenia śliwek, możemy cieszyć się ich smakiem i walorami odżywczymi przez cały rok. Zamrożone owoce zachowują swoją soczystość, co pozwala na wykorzystanie ich do wypieków czy deserów nawet w zimowe dni. Natomiast śliwki z kompotu, po procesie gotowania w aromatycznym soku, oferują intensywny smak i są wspaniałym dodatkiem do wielu dań i deserów, zapewniając przyjemność przez długie miesiące.

Czas pieczenia50 min
Temperatura pieczenia170ºC
Ilość sztuk14 sztuk
Kalorie245 kcal/szt.
Trudność łatwałatwa

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników.

Ciasto ze śliwkami 

  • Jajka L – 2 sztuki
  • Cukier – 0,5 szklanki i 2 łyżki (140 g)
  • Mąka pszenna – 1,5 szklanki (235 g)
  • Olej  – 0,5 szklanki (130 ml)
  • Mleko – 0,5 szklanki (130 ml)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy – 0,5 opakowania (8 g)
  • Śliwki – 500 g świeżych lub mrożonych lub słoik 1L kompotu ze śliwkami 

Kruszonka

  • Masło – 50 g
  • Mąka pszenna – 0,4 szklanki (65 g)
  • Cukier – 0,25 szklanki (50 g)
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta. 

Ciasto ze śliwkami świeżymi lub z kompotu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Całe jajka, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie miksera i ubić, aż do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (około 10 minut).
  2. Olej wlewać cienką strużką cały czas ubijając.
  3. Następnie mleko cienką strużką cały czas ubijając.
  4. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  5. Mąkę z proszkiem wsypać 2 partiami do ciasta, za każdy razem delikatnie wymieszać szpatułką (nie można mikserem).
  6. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, boków nie trzeba smarować)
  7. Ciasto wylać do formy i wyrównać.
  8. Śliwki z kompotu odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Śliwki mrożone nie rozmarać. Połówki śliwek wyłożyć na ciasto jedno przy drugim (skórką do spodu).
  9. Na wierzchu posypać kruszonką.
  10. Piec w temperaturze 170ºC przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na ciasto ze śliwkami i cieszenia się prostotą w przygotowaniu wspaniałego deseru. Stwórz ciasto, które doskonale pasuje na upalne dni.

Zobacz również

Dodaj komentarz