Babka mandarynkowa dzięki owocom jest bardziej wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. Czasami nie wiemy co zrobić z nadmiarem mandarynek. Zdarza się, że pozostaną owoce na które nikt już nie ma ochoty, bądź trafiła się partia niezbyt smacznych cytrusów. Dlatego jedną z moich propozycji jest babka mandarynkowa. To już kolejny przepis na babkę z dodatkiem owoców. Polecam również pyszną i jeszcze bardziej aromatyczną babkę pomarańczową. Jeśli mamy bardzo duży nadmmiar owoców mandarynki możemy zblendować, odmierzyć do woreczka odpowiednią porcję na ciasto i zamrozić. Przed pieczeniem puree z mandarynek rozmrażamy i pozostawiamy, aż uzyskają temperaturę pokojową. Polecam babkę mandarynkową.

Czas pieczenia45 min
Temperatura pieczenia160ºC
Ilość sztuk22 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność łatwałatwy
Rozmiar formy33-11 cm

Babka mandarynkowa

  • Mandarynki – 4 średniej wielkości
  • Mąka pszenna – 300 g
  • Cukier – 60 g
  • Proszek do pieczenia – 16 g
  • Olej – 100 ml
  • Ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy – 1 łyżeczka
  • Jajka – 2 sztuki

Dodatkowo

  • Cukier puder do posypania
Babka mandarynkowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Olej, cukier, ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy oraz jajka miksujemy za pomocą miksera przez kilka minut.
  2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników.
  3. Mandarynki obieramy, wyciągamy pestki i blendujemy na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy w kilku turach puree z mandarynek. Masę mieszamy tylko do połączenia składników.
  4. Formę o pojemności około 1 litra lub keksówkę o wymiarach około 33×11 cm wysmarować masłem i posypać mąką, nadmiar wysypać.
  5. Ciasto przelać do formy. Piec przez 45 minut w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
  6. Po wystudzeniu babkę można posypać cukrem pudrem. 

Zobacz również

Dodaj komentarz