Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną. To jedno z ciast, które obowiązkowo robię w sezonie na truskawki. Delikatny śmietanowy krem, orzeźwiająca galaretka z truskawkami i lekki biszkopt to świetne połączenie. Ciasto najbardziej lubię w ciepłe, czerwcowe dni ponieważ można się nim doskonale ochłodzić. Pyszne, proste i lekkie ciasto idealne z sezonowymi owocami. Serdeczne polecam.

Czas pieczenia30min
Temperatura pieczenia170ºC
Ilość sztuk14 sztuk
Kalorie207 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy23-24 cm

Biszkopt 

  • Jajka – 3 sztuki
  • Mąką pszenna – 1/2 szklani (80 g)
  • Mąką ziemniaczana – 3 łyżki (30 g)
  • Cukier – 1/2 szklanki (110 g)

Krem śmietankowy

  • Śmietana 30 lub 36% – 250 ml (schłodzonej minimum 12 godzin)
  • Serek mascarpone – 250 g (schłodzonej minimum 12 godzin)
  • Cukier puder – 2 łyżki (17 g)
  • Fix do śmietany (można pominąć) – 1 sztuka
  • Pasta lub olejek waniliowy – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • Truskawki – około 300 g
  • Galaretki truskawkowe – 2 sztuki
  • Woda gorąca – 800 ml
  • Przestudzona herbata z cukrem lub posłodzona woda z cytryną – 1/3 szklanki (80 ml)
Biszkopt

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie przesiać.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Dodać powoli cukier, ciągle miksując.
  5. Następnie dodać po jednym żółtku i chwilę ubijać.
  6. Na koniec dodawać partiami mąki, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników, inaczej masa opadnie i biszkopt słabo wyrośnie.
  7. Tortownice o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno (niczym nie smarować).
  8. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.
  9. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
  10. Biszkopt wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, opuścić na podłogę z około 30 cm.

Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.

Krem śmietankowy
  1. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin.
  2. Śmietanę kremówkę chwilę ubić, następnie dodać serek mascarpone pastę lub olejek waniliowy, cukier puder oraz fix do śmietany. Ubijać, aż do uzyskania sztywnego kremu. 
Wykonanie
  1. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (800 ml) i pozostawić do wystudzenia.
  2. Biszkopt wyciągnąć z tortownicy, ściągnąć papier.
  3. Ciasto położyć na paterze i założyć rant od tortownicy lekko naponczować.
  4. Wyłożyć krem, wyrównać. 
  5. Umyte i osuszone truskawki pokroić na połówki i poukładać na kremie (kilka truskawek pozostawić do dekoracji).
  6. Zalać lekko tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce. Jeśli galaretką za mocno stężała i nie ma równej powierzchni, można łyżkę zamoczyć we wrzątku i delikatnie wygładzić galaretkę. 
  7. Gdy galaretka całkowicie stężeje ściągnąć rant tortownicy. Truskawki odszypułkować, pokroić na plasterki (3-4 mm) i lekko docisnąć do kremu dookoła ciasta. 

Zobacz również

Dodaj komentarz