Baklawa to pyszne ciasto pochodzące z kuchni bałkańskiej i Bliskiego Wschodu. Ten popularny deser może być łatwo przygotowany w domu. Baklavę szczególnie warto spróbować podczas wakacji w Turcji, Grecji lub Bułgarii. To niezbyt skomplikowane ciasto składa się z orzechów, syropu i ciasta filo. Wykonanie jest proste, chociaż czasochłonne. Baklawa smakuje najlepiej, gdy dobrze nasiąknie syropem, co zazwyczaj zajmuje około 2 dni. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszną baklawę.
Masło klarowane jest niezbędne w tym przepisie, ponieważ utrzymuje dłużej świeżość i nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu podczas pieczenia. Jeśli nie posiadamy gotowego masła klarowanego, możemy łatwo je przygotować samodzielnie w domu. Poniżej przedstawiam przepis na masło klarowane.
Klarowane masło przechowujemy w lodówce.
Ciasto Baklava musi dobrze nasączyć się syropem, dlatego najlepiej jest poczekać drugi lub trzeci dzień przed spożyciem.