Bajaderki – najlepszy przepis na słodki deser z wykorzystaniem resztek ciasta. Bajaderki to mała i szybka do wykonania słodka przekąską. To również świetny sposób na zużycie nieudanego ciasta, zakalca lub suchych resztek ciast. Jednak trzeba pamiętać, że ciasta muszą być bez kremu, natomiast mogą mieć polewę czekoladową. Długo szukałam przepis na bajaderki, które mają odpowiednią konsystencję i smak. W końcu znalazłam! Każdy ma swoje ulubione smaki, a bajaderki dają spore możliwości w dobraniu składników.
Ważne! Konsystencja masy zależy od rodzaju ciasta jakiego użyjemy. Jeśli masa będzie rzadka można dodać wiórki kokosowe lub pokruszone herbatniki. Masa powinna być miękka i elastyczna, można z niej uformować kulkę, która nie zmieni kształtu. Masa – gotowe bajaderki stwardnieją po schłodzeniu w lodówce.
*Rodzynki możemy namoczyć przez kilka godzin w mleku lub alkoholu np. w rumie.