Bajaderki – najlepszy przepis na słodki deser z wykorzystaniem resztek ciasta. Bajaderki to mała i szybka do wykonania słodka przekąską. To również świetny sposób na zużycie nieudanego ciasta, zakalca lub suchych resztek ciast. Jednak trzeba pamiętać, że ciasta muszą być bez kremu, natomiast mogą mieć polewę czekoladową. Długo szukałam przepis na bajaderki, które mają odpowiednią konsystencję i smak. W końcu znalazłam! Każdy ma swoje ulubione smaki, a bajaderki dają spore możliwości w dobraniu składników. 

Ilość sztuk40 sztuk
Kalorie83 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Bajaderki

  • Ciasto biszkoptowe lub kruche – 320 g (bez kremu)
  • Herbatniki lub ciasto kruche – 75 g
  • Mleko UHT – 1/3 szklanki (80 ml)
  • Cukier – ¼ szklanki (55 g)
  • Konfitura lub gęsty dżem – 100 g
  • Masło – 50 g
  • Czekolada – 50 g
  • Kakao (niesłodzone) – 1 łyżka
  • Ewentualnie krem czekoladowy typu Nutella – 2 łyżki

Dodatkowo

  • Bakalie (rodzynki, orzechy, żurawina, daktyle) – ½ szklanki (około 80 g)
  • Wiórki kokosowe, orzechy mielone – do obtoczenia około 100 – 150 g
Bajaderki
  1. Ciasto biszkoptowe drobno kruszymy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokruszony biszkopt podpiec w piekarniku w temperaturze około 50ºC, co jakiś czas mieszając i krusząc w dłoniach. Biszkopt należy suszyć, aż do momentu gdy będzie kruchy.
  2. Herbatniki lub ciasto kruche drobno kruszymy lub miksujemy w melakserze.
  3. Do garnka dodajemy masło i cukier, mleko gotujemy aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Powstanie masa czekoladowa.
  4. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy czekoladę i kakao, mieszamy, aż do połączenia składników.
  5. Do pokruszonego ciasta dodajemy konfiturę lub gęsty dżem, masę czekoladową, opcjonalnie bakalie* (drobno pokrojone).
  6. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub orzechach mielonych.

Ważne! Konsystencja masy zależy od rodzaju ciasta jakiego użyjemy. Jeśli masa będzie rzadka można dodać wiórki kokosowe lub pokruszone herbatniki. Masa powinna być miękka i elastyczna, można z niej uformować kulkę, która nie zmieni kształtu. Masa – gotowe bajaderki stwardnieją po schłodzeniu w lodówce.

*Rodzynki możemy namoczyć przez kilka godzin w mleku lub alkoholu np. w rumie.

Zobacz również

Dodaj komentarz