Babka majonezowa to jedno z najlepszych ciast babkowych. Jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Również smacznym i wilgotnym ciastem babkowym jest ciasto pomarańczowe. Serdecznie polecam babkę majonezową. 

Czas pieczenia50 min
Temperatura pieczenia170ºC
Ilość sztuk22 sztuk
Kalorie141 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy11×33 cm

Babka majonezowa

  • Jajka  rozmiar L – 4 sztuki
  • Cukier – 180 g (4/5 szklanki)
  • Majonez – 110 g (1/2 szklanki)
  • Mąka pszenna – 100 g (3/5 szklanki)
  • Skrobia (mąka) ziemniaczana – 90 g (1/2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Starta skórka z cytryny lub małej pomarańczy – 1 sztuka (można pominąć)

Polewa

  • Biała czekolada – 100 g
  • Śmietana 36% – 90 ml
Babka majonezowa
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka i cukier ubić do powstania puszystej masy (około 5-7 minut). 
  3. Następnie partiami dodawać majonez, cały czas miksując.
  4. Dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cały czas miksując.
  5. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodawać do masy w trzech turach wymieszać łyżką.
  6. Do babki majonezowej można dodać garść rodzynek lub orzechów, wymieszać łyżką.
  7. Formę o pojemności około 1 litra lub keksówkę o wymiarach około 33×11 cm wysmarować masłem i posypać mąką, nadmiar wysypać.
  8. Ciasto przelać do formy. Piec przez 50 minut w temperaturze 170ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
  9. Wystudzone ciasto polać polewą.
Polewa – ganache
  1. W małym garnku podgrzać śmietanę kremówkę, aż zacznie wrzeć (nie gotować).
  2. Garnek zdjąć z kuchenki i dodać posiekaną czekoladę, odstawić na kilka minut.
  3. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania jednolitej konsystencji. Polewę pozostawić do przestygnięcia, aż zgęstnieje. Można na chwilę włożyć do lodówki. 
  4. Ciasto polać gęstą polewą czekoladową. 

Zobacz również

Dodaj komentarz