Babeczki na święta wielkanocne, które wyglądem przypominają jajka sadzone. To ciekawa, a zarazem prosta propozycja na osłodzenie swoim bliskim świąt wielkanocnych. Babeczki są bardzo smaczne z nutą brzoskwiniową, kremem bardzo delikatnym w smaku oraz brzoskwiniami, które nadają soczystości i doskonale dopełniają smaku.

Babeczki brzoskwiniowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Po czym dodać wanilię. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać do masy i miksować tylko do połączenia składników. Na koniec dodać syrop brzoskwiniowy i miksować krótką chwilę. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić na 12 papilotek, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem śmietankowy

Śmietanę kremówkę ubić przez chwilę, następnie dodać serek mascarpone i ubić do otrzymania sztywnego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny.

Wykonanie

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub rękawa z odciętą końcówką. Na wierzchu każdej babeczki wycisnąć krem.

Brzoskwinie odcedzić z syropu, pozostawić na sitku do odsączenia, dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Z każdej brzoskwini ściąć plaster, aby brzoskwinia była mniejsza niż warstwa kremu.

Jeśli chcesz przyprawić swoje babeczki jajeczne, posyp je odrobiną drobno posiekanych pistacji. 

Babeczki można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 

 

Jeśli szukacie więcej pomysłów na wypieki wielkanocne, polecam:

Babkę pomarańczową

Babkę jogurtową

Babeczki brzoskwiniowe

  • Masło – 160 g 
  • Cukier – 120 g 
  • Mąka pszenna – 165 g 
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki 
  • Jajka – 3 
  • Wanilia – 1 łyżeczka pasty waniliowej/ ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu
  • Syrop brzoskwiniowy – 3 łyżki
  • Kakao – 1 łyżeczka

Krem śmietankowy 

  • Serek mascarpone – 250 g
  • Śmietana 36% – 150 ml
  • Cukier puder 1-2 łyżki
  • Sok z cytryny – kilka kropel

Dodatkowo

  • Połówki brzoskwiń – 12 sztuk (w jednej dużej puszce jest około 8 sztuk)
  •  

Zobacz również

Dodaj komentarz