Babeczki na święta wielkanocne, które wyglądem przypominają jajka sadzone. To ciekawa, a zarazem prosta propozycja na osłodzenie swoim bliskim świąt wielkanocnych. Babeczki są bardzo smaczne z nutą brzoskwiniową, kremem bardzo delikatnym w smaku oraz brzoskwiniami, które nadają soczystości i doskonale dopełniają smaku.
Śmietanę kremówkę ubić przez chwilę, następnie dodać serek mascarpone i ubić do otrzymania sztywnego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Po czym dodać wanilię. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać do masy i miksować tylko do połączenia składników. Na koniec dodać syrop brzoskwiniowy i miksować krótką chwilę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić na 12 papilotek, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub rękawa z odciętą końcówką. Na wierzchu każdej babeczki wycisnąć krem.
Brzoskwinie odcedzić z syropu, pozostawić na sitku do odsączenia, dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Z każdej brzoskwini ściąć plaster, aby brzoskwinia była mniejsza niż warstwa kremu.
Jeśli chcesz przyprawić swoje babeczki jajeczne, posyp je odrobiną drobno posiekanych pistacji.
Babeczki można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.