Ta łatwa do przygotowania sałatka z ciecierzycą jest nasycona smakiem dzięki kumulacji świeżych ziół i czosnkowego dressingu z cytryny. Przepis składa się z produktów, które prawie zawsze mam pod ręką. Dzięki czemu jest to jeden z tych przepisów, które mogę zrobić w każdej chwili. Sałatka z chlebkiem czosnkowym świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub na kolację. Ciecierzyca jest bardzo zdrowa, więc warto dodawać ją do potraw jak najczęściej. Zawiera szereg składników odżywczych, dużo białka, żelaza, błonnika oraz kwasu foliowego. Zapraszam do przeczytania i wypróbowania przepisu na sałatkę z ciecierzycą oraz masłem czosnkowym.
W sklepach możemy dostać gotowy produkt do podania w postaci ciecierzycy gotowanej. Mając do wyboru ciecierzycę z puszki i słoika, zawsze polecam słoik.
Ciecierzyca suszona jest bardzo prosta do ugotowania. Ziarna są bardzo twarde i wymagają wcześniejszego namoczenia. Proces przygotowania jest więc prosty, lecz czasochłonny. Smak ciecierzycy, którą świeżo ugotujemy w domu, w porównaniu z zakupioną w puszce lub słoiku jest bardzo zbliżony.
Sucha ciecierzyca po namoczeniu i gotowaniu zwiększa swoją objętość i wagę ponad 2-krotnie. W związku z tym podczas przygotowania ciecierzycy suchej należy odmierzyć 90 g ( 1/2 szklanki).
Przygotowanie ciecierzycy suchej:
Moczenie suszonych roślin strączkowych skraca czas gotowania. Dodatkowo pomaga rozkładać składniki, które mogą powodować dyskomfort w przewodzie pokarmowym oraz usuwa niektóre szkodliwe substancje z surowych roślin strączkowych.
W trakcie gotowania na powierzchni wody może pojawi się piana, którą należy usuń łyżką, sitkiem lub cedzakiem. Pamiętaj, aby od czasu do czasu uzupełnić wodę.
Oczywiście w sklepie możemy kupić gotowe masło czosnkowe. Polecam jednak zrobić je samodzielnie tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste i zajmie dosłownie tylko kilka minut.
Wykonanie:
Miękkie masło wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, dodaj sól. Jeśli masz ochotę, dodaj zielone zioła. Masło można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia czasu.
Por myjemy, kroimy w paski przecięte na pół, następnie przekładamy na sitko i polewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na sitku, aby ociekł z nadmiaru wody.
Kukurydzę, fasolę oraz ciecierzyce odcedzamy. Jeśli mamy suchą cicierzycę gotujemy zgodnie z informacją powyżej. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół. Paprykę oraz ser żółty kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy.
Olej, sok z cytryny, ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz mieszamy. Następnie polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Aby sałatka z ciecierzycą utrzymała dłużej świeżość, polecam dodać mix sałat dopiero przed podaniem i wymieszać.
Sałatka z ciecierzycą (bez mixu sałat) przechowywana w lodówce utrzyma świeżość przez 4 dni. Jeśli masz ochotę na kolejną sałatkę bez majonezu, polecam mój przepis na Sałatkę z tuńczykiem i jajkiem.