Babka z galaretką to nietypowy przysmak, którym zaskoczysz swoich gości. Bez dodatku tłuszczu i mleka, babka jest mniej kaloryczna, ale nadal zachowuje wyjątkowy smak. W tym przepisie należy trzymać się ilości cukru, ponieważ to prawidłowo ubite białka z cukrem utrzymują strukturę babki. Jej konsystencja jest nieco bardziej zbita, natomiast chrupiąca skórka dodaje jej wyjątkowego smaku. Babka ta bardzo przypomina tradycyjną babkę marmurkową, a przepis na nią jest bardzo podobny. Dodatek zielonej galaretki nadaje jej delikatny, lekko zielony kolor, co sprawia, że idealnie wpasowuje się na wielkanocny stół.
Wielkość keksówki zależy od preferencji co do wysokości keksa oraz od tego jaką mamy formę. Wielkość keksówki 11×30 cm jest najpopularniejszym rozmiarem. Jeśli użyjemy tej formy, ciasto będzie niższy, zajmie nieco poza połowę keksówki. Przy wykorzystaniu formy o wymiarach 11×25 cm wyjdzie babka wyższy, nieco ponad formę.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.