Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to podobna wersja do bardzo popularnego przepisu na moim blogu, czyli Ślimaczków z serem i szynką. Nic dziwnego, bo ślimaczki wyglądają i smakują znakomicie. Dodatkowo są proste do wykonania i można je znacznie wcześniej przygotować. Forma podania też może być różnorodna: na ciepło, na zimno z sosem pomidorowym, czosnkowym czy ketchupem. Jedno jest pewne zawsze są pyszne i smakują gościom.
Przecier pomidorowy, sól, zioła prowansalskie, pieprz, cukier oraz przeciśniety przez praskę czosnek mieszamy, aż do połączenia składników.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz, następnie wszystko razem mieszamy.
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie pieczarki skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, aby nie ściemniały. Doprawiamy solą pieprzem. Do tego dokładamy drobno pokrojoną cebulę. Gotowe pieczarki z cebulą należy odsączyć z nadmiaru powstałego płynu. Najlepiej użyć do tego sitka lub durszlaka. Inaczej ciasto francuskie wchłonie wilgoć z pieczarek i nie będzie po upieczeniu chrupiące.
Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce do pieczenia. Następnie smarujemy sosem pomidorowym lub dobrej jakości ketchupem, układamy plastry sera żółtego, później wykładamy równomiernie pieczarki z cebulą.
Całość zwijamy pomagając sobie papierem pozostałym z ciasta (dłuższy brzeg), następnie kroimy na plastry o szerokości około 1,5 – 2 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możemy wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto) układamy ślimaczki obracając szerszą stroną. Należy pozostawić kilku centymetrowe odstępy, aby ślimaczki nie posklejały się.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 20-25 minut lub do zarumienienia ciasta. Przed podaniem warto posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Ślimaczki z ciasta francuskiego świetnie smakują podane z dobrej jakości ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego!
Zobacz wiecej przepisow z ciastem francuskim: Pierogi ruskie z ciasta francuskiego Losos w ciescie francuskim Ciasto francuskie z miesem mielonym Francuskie koperty Parowki w ciescie francuskim Rozki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Ciasto francuskie z Nutella
Dziękuję za tak wiele świetnych pomysłów. Na pewno nie jeden z nich wypróbuje. Pozdrawiam, Ania.