Przed nami Sylwester, następnie karnawał, więc całkiem sporo okazji aby zorganizować domową imprezę. Stąd moja propozycja na pyszną, ciepłą przekąskę z ciasta francuskiego. Głównymi składnikami są pieczarki i szpinak z dodatkiem czosnku, dzięki czemu rolada jest bardzo aromatyczna.
Z małymi wypiekami z ciasta francuskiego zazwyczaj nie ma żadnych problemu. Natomiast przy większych wypiekach (takich jak rolada bądź strucla) może się zdarzyć się, że podczas pieczenia ciasto francuskie w środku będzie miękkie i niedopieczone. Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam tego uniknąć:
Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż na patelnie, wlej niewielką ilość oleju, lekko podsyp solą i podsmaż przez kilka minut. Po zdjęciu pieczarek, na tej samej patelni, podsmaż cebulę pokrojoną w półplasterki, aż do lekkiego zrumienienia. Cebulę ściągamy z patelni i mieszamy z pieczarkami, nadmiar płynu należy odsączyć. Następie na rozgrzaną patelnię kładziemy ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę, a po chwili dokładamy szpinak. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż liście szpinaku lekko zmiękną (około 1 minuty).
Ciasto francuskie rozwiń na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta posyp wzdłuż startym serem i połową przygotowanego szpinaku. Następnie wyłóż pieczarkami z cebulą i posyp pozostałym szpinakiem.
Ciasto z obu stron farszu ponacinaj robiąc ukośnie paski. Zawiń ciasto na przemian, aby zakryć farsz. Roladę posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz sezamem.
Całość należy piec w piekarniku nagrzanym do temperaturze 200 – 210ºC, przez około 20-25 minut lub do zarumienienia rolady. Po wyjęciu pokrój roladę na kawałki o grubości 2-3 centymetrów.
Rolada z ciasta francuskiego doskonale pasuje z sosem czosnkowym. Przepis na sos oraz ślimaczki z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj.