Ciasto znane pod nazwą „Ciasto Egipskie” lub „Tort Egipski”, w mojej wersji upieczone na blaszce. Smaczne, wielowarstwowe ciasto, przełożone masą budyniową oraz biszkoptem połączonym z orzechami laskowymi. Polecam w szczególności smakoszom orzechów, ponieważ właśnie ten smak jest najbardziej wyczuwalny.
Ciasta wielowarstwowe nie są najszybszymi wypiekami, natomiast w tym przepisie składniki powtarzają się co znacznie przyspiesza wykonanie. Przepis tylko na pozór wydaje się skomplikowany, w rezultacie jest dosyć prosty. Do pieczenia użyłam blaszki o wymiarach 24×42 cm, ale można też upiec w tortownicy o średnicy 26 cm.
Białka ubić z cukrem, następnie dodać orzechy i mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 15 minut (do suchego patyczka).
Według tego przepisu przygotować i upiec 3 blaty.
Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, następnie połączyć z mlekiem i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia (przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie utworzeniu się skorupy). Masło utrzeć w misie miksera na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Orzechy lekko podpiec i drobno pokroić. Dobrze schłodzoną śmietanę 36% ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, a następnie żelatynę.
200 g cukru rozpuścić na patelni, poczekać do otrzymania bursztynowo-złotego karmelu. Papier do pieczenia wysmarować lekko olejem, następnie bardzo szybko wylać na niego karmel i rozsmarować. Gdy karmel stwardnieje należy go połamać na nieduże kawałki na przykład za pomocą wałka. Rozdrabniać niezbyt mocno, aby nie powstał proszek.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i połamanym karmelem.
Na pierwszy blat należy wyłożyć część masy budyniowej, na nią część masy śmietankowej. Następnie kładziemy drugi blat i jak przy pierwszym blacie nakładamy kremy budyniowy, później śmietankowy. Kładziemy trzeci blat.
Czekoladę należy rozpuścić z dodatkiem 2 łyżeczek mleka, cały czas mieszając. Następnie wylać na wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi do dekoracji. Ciasto schłodzić w lodówce.
Jeśli Ciasto Egipskie pieczemy w formie tortu, niewielką ilość masy budyniowej pozostawiamy do posmarowania boków tortu.
Pyszne, wielowarstwowe ciasto z ciekawym akcentem chrupiącego karmelu. Polecam na małe i duże przyjęcia.
Smacznego!