Wafle domowe z orzechami przypominają w smaku znane wafelki Knoppers. Nieco bardziej pracochłonne niż domowe wafelki z mlekiem w proszku, jednak ich smak jest doskonały, więc warto poświęcić swój czas. Wafelki szczególnie posmakują fanom kremów orzechowych, ponieważ mają bardzo intensywnym smaku orzechów laskowych i czekolady. Ze względu na specyficzny zapach orzechów laskowych nie należy zamieniać ich na inne orzechy. 

Ilość sztuk30 sztuk
Kalorie254 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy23 cm

Masa orzechowa

  • Masło – 100 g
  • Krem czekoladowy np. nutella – 10 łyżek (160 g)
  • Kakao niesłodzone – 1 łyżka
  • Orzechy laskowe zmielone – 2 i 1/2 łyżki (20 g)
  • Orzechy laskowe – 3/4 szklanki (100 g)

Masa z mlekiem w proszku

  • Mleko w proszku – 2 szklanki + 2 łyżki (330 g)
  • Mleko UHT – 10 łyżek (80 ml)
  • Masło – 250 g
  • Cukier – ¾ szklanki (165 g)
  • Cukier wanilinowy – 8 g

Polewa

  • Czekolada gorzka lub deserowa – 70 g
  • Czekolada mleczna – 70 g

Dodatkowo

  • Wafle – 23 cm
Krem orzechowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Orzechy laskowe (100 g) prażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Jeśli orzechy są bez skórki również prażymy przez chwilę na patelni, dzięki temu uzyskają bardziej wyrazisty smak.
  2. Orzechy ze skórką umieszczamy między dwoma kawałkami papierowych ręczników i pocieramy. W ten sposób skórka odejdzie od orzecha i pozostanie na ręczniku. W razie potrzeby czynność można powtórzyć. 
  3. Orzechy kroimy na drobne kawałki.
  4. Masło ucieramy, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej.
  5. Następnie dodajemy nutellę i kakao, miksujemy.
  6. Dodajemy orzechy zmielone i posiekane, mieszamy.
  7. Na desce kładziemy wafel, smarujemy masą z orzechami i przykrywamy kolejnym waflem. Jeśli wafel nie klei się to można lekko obciążyć np. deską uważając, aby krem nie wypłynął.
  8. Wafel schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę, aż krem stężeje.
Krem z mlekiem w proszku

Krem wykonujemy tuż przed nałożeniem na wafle, czyli po zastygnięciu orzechowej masy.

  1. Do garnka wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, masło i mleko UHT.
  2. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników na średniej mocy palniku.
  3. Garnek ściągamy z palnika, dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Najlepiej mieszać rózgą kuchenną lub trzepaczką.
  4. Wafel kładziemy na desce, wykładamy połowę kremu i równo rozsmarowujemy.
  5. Przykrywamy wcześniej schłodzonym waflem z masą orzechową.
  6. Następnie wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy waflem.
  7. Wierz obciążamy ciężkim przedmiotem np. deską na co najmniej 30 minut.
Polewa
  1. Czekoladę gorzką i mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy.
  2. Wierzch wafla polewamy czekoladą i pozostawiamy do zastygnięcia, minimum 30 minut.
  3. Po tym czasie wafel można już kroić, jednak najlepiej kroi się i smakuje na drugi dzień.

Wafel należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej lub lodówce (w lodówce wafel twardnieje). 

Zobacz również

Dodaj komentarz