Śnieżny Puch to sernik na zimno bez pieczenia. Jak sama nazwa wskazuje jest bardzo puszysty i delikatny jak puch. Na wierzchu ciasto jest posypane chrupiącymi wiórkami kokosowymi, które doskonal nadają i przełamują delikatny smak. Do ciasta użyłam galaretki winogronowej (przeźroczystej), jednak możemy użyć galaretki o dowolnym smaku tylko wtedy sernik zmieni kolor. 

Ilość sztuk14 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy23-24 cm

Śnieżny Puch

  • Ser tłusty lub półtłusty – 750 g zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder – 3/4 szklanki
  • Galaretka cytrynowa lub przeźroczysta – 2 sztuki
  • Gorąca woda – 500 ml
  • Śmietana kremówka 30% lub 36% – 250 ml (schłodzona minimum 12 godzin)

Dodatkowo

  • Ciastka zbożowe, kruche typu petitki – 20 sztuk
  • Wiórki kokosowe – 100 g
  • Owoce świeże lub z puszki – ok 100 g
Śnieżny Puch
  1. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
  2. Herbatniki ułożyć jeden przy drugim.
  3. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, mieszając co chwilę, aż do zarumienienia. Wystudzić.
  4. Galaretki rozpuścić w  500 ml gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia, galaretka musi pozostać płynna.
  5. Ser i cukier utrzeć za pomocą miksera, aż do otrzymania bardziej puszystej masy.
  6. Następnie powoli wlać galaretkę (płynną) cały czas miksując. Masa serowa będzie bardzo płynna, dlatego należy schłodzić ją w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Uwaga! Masa bardzo szybko gęstnieje, należy często sprawdzać konsystencję, ponieważ nie może całkowicie stężeć.
  7. Śmietanę kremówkę ubić następnie dodać do gęstniejącej masy serowej, wymieszać za pomocą różki kuchennej lub szpatułki. Masa powinna mieć konsystencję serka homogenizowanego.
  8. Masę wylać na tortownicę wyłożoną herbatnikami, posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.

Sernik Śnieżny Puch należy schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (co najmniej 2-3 godziny).

Przed podaniem ciasto można udekorować dowolnymi owocami. 

Zobacz również

Dodaj komentarz