Sernik z Lemon Curd i białą czekoladą to niezwykłe doświadczenie smakowe. Jego niezwykle puszysta i kremowa konsystencja, połączona z intensywną polewą z cytrynowego kremu, z pewnością zaspokoi podniebienia. Delikatna struktura oraz wyrafinowany smak sprawią, że każda okazja stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa, zwłaszcza dla smakoszy intensywnej cytrynowej nuty. Podaj go podczas rodzinnej kolacji lub uroczystego spotkania, aby podkreślić wyjątkowość chwil spędzonych z bliskimi.
Ser na sernik pieczony najlepszy będzie tłusty lub półtłusty. Z gotowych mas serowych warto przed zakupem przeczytać etykietę jaki jest skład sera. Im prostrzy skład tym ser będzie bardziej zbliżony do smaku i konsystencji sera białego w kostce. Często masy serowe mają sporo serwatki, którą trzeba odlać. Jeśli po odsączeniu ser nadal jest rzadki, trzeba w trakcie robienia sernika dodać o jedną więcej łyżkę mąki ziemniaczanej.
Z gotowych mas serowych polecam ser Mój ulubiony z Wielunia, gęsty i prosty skład oraz Twaróg sernikowy z Piątnicy – bardzo dobry skład i konsystencja taka sama jak po zmieleniu tradycyjnego sera.
Jeden z najłatwiej dostępnych twarogów na sernik President – odpowiednia konsystencja dopiero po odsączeniu, niestety mała zawartość tłuszczu i w składzie mleko w proszku.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Lemon Curd charakteryzuje się intensywnym smakiem, dlatego jeśli pragniemy uzyskać delikatny krem cytrynowy, zalecam pominięcie dodawania skórki cytrynowej.
Lemon curd przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.