Sałatka z truskawkami, rukolą i karmelizowanymi orzechami, której smak dopełnia pikantny sos z dodatkiem miodu. Za to ser feta z mleka owczego, świetnie równoważy słodki smak. Ten przepis na sałatkę jest doskonałym dowodem, że nie trzeba wielu składników, aby uzysać smaczną, letnią sałatkę. Sezon na pyszne truskawki jest w pełni, dlatego spieszcie się ze zrobieniem tej sałatki, bo im wyższej jakości produkty, tym lepszy smak.
Aby sałatka była rzeczywiście udana pamiętaj, żeby truskawki oraz rukola były świeże i dobrej jakości.
Koniecznie użyj ser feta z mleka owczego, która nie ma nieprzyjemnej ostrości i przesolonego smaku fety z mleka krowiego.
Karmelizowane orzechy, dodają i podnoszą walory smakowe całej sałatce. Jeśli jednak preferujesz mniej kaloryczną sałatkę, możesz dodać same orzechy. Jednak koniecznie upraż je na suchej patelni, dzięki czemu będą dużo smaczniejsze i chrupiące.
Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem, dzięki czemu rukola zachowa dłużej świeżość i ładny wygląd. Możesz również podać sos osobno, aby każdy mógł samodzielnie doprawić sałatkę na talerzu.
Na patelnię połóż połówki orzechów włoskich, cukier, masło i sól. Podgrzej na średnim ogniu, przez cały czas mieszając, aż wszystko roztopi się i oklei orzechy włoskie. Następnie rozłóż karmelizowane orzechy na pergaminie lub folii aluminiowej, pozostaw do ostygnięcia.
Składniki na sos przełóż do niewielkiej miski lub słoiczka, wymieszaj trzepaczką lub robotem kuchennym, aż do połączenia składników. Na koniec spróbuj sosu, aby dostosować składniki do własnych upodobań.
Do miski dodaj rukolę i truskawki oraz pokruszony ser feta. Orzechy połam na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.
Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem, lekko wymieszaj.
Jeśli szukacie sałatki, która świetnie komponującej się z daniami z grilla, polecam przepis na sałatkę z kurczakiem i porem.