Sałatka z ryżem i szynką należy do moich starszych przepisów, do których wciąż lubię powracać. Cenię ją za smak i prostotę w wykonaniu. Dzięki ryżowi jest bardzo sycąca, więc świetnie nadaje się do pracy i może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Sprawdzi się również na przyjęciu, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale również bardzo kolorowa, dzięki trzem różnym paprykom. Sałatka z ryżem i szynką świetnie przechowuje się w lodówce, nawet przez kilka dni, nie tracąc na walorach smakowych i wizualnych.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź. W tym czasie zdążysz przygotować pozostałe składniki.
Ogórki kiszone, paprykę, cebulę i pomidory suszone pokrój w drobną kostkę. Szynkę w plastrach pokrój w kostkę nie większa niż 1 cm. Kukurydzę odcedź.
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem i wstępnie wymieszaj. Następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj. Sałatkę można ozdobić szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Jeśli szukacie bardziej sycącej sałatki, polecam mój przepis na pyszną sałatkę z tortellini.