Sałatka z makaronem Orzo i ananasem

9

Sałatka z makaronem Orzo tworzy bukiet pysznych smaków i do tego pięknie się prezentuje. Ponadto można ją przygotować w krótkim czasie. Dokładnie tyle ile gotuje się makaron Orzo, później pozostaje tylko dodać makaron do pozostałych składników i wymieszać. Sałatka jest bardzo sycąca, więc świetnie nadaje się jako samodzielne danie. Uwielbiam makaron Orzo, jest on moim małym odkryciem, bowiem idealnie nadaje się do sałatek.

Makaron Orzo

Orzo to pyszny, pożywny, bogaty w węglowodany, krótki makaron, który ma kształt dużego ziarna ryżu. W potrawach jest wspaniałym zamiennikiem ryżu lub makaronu. Orzo jest doskonałym źródłem glukozy i preferowanym źródłem energii dla ludzkiego ciała. Zapewnia dobry przypływ energii, dzięki czemu czujemy się nasyceni przez długi czas po jedzeniu. Jako prawdziwy węglowodanowy pokarm wytwarza serotoninę, czyli „hormon szczęścia”, wiec makaron orzo można uznać za pokarm „szczęścia”. Dlatego jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety dla Ciebie i całej rodziny.

Wykonanie

Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu (al dente) i pozostawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie myjemy por, kroimy w paski, a następnie w kostkę. Następnie przekładamy na sitko i polewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na sitku, aby por ociekł z nadmiaru wody.

Kukurydzę, fasolę oraz ananasy odcedzamy.

Ananasa wraz z paprykę kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy majonez i gęsty jogurt naturalny, ponownie mieszamy. 

Z przepisu wychodzi naprawdę spora porcja sałatki, ale możemy ją przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. Sałatka z makaronem orzo i ananasem to pyszne i pożywne danie. Jeżeli macie ochotę na eksperymenty z nietypowymi składnikami, polecam również mój przepis na sałatkę z tortellini.

Sałatka

  • Makaron Orzo – 250 g
  • Papryka żółta – 1/2 sztuki
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • Kukurydza –  1 puszka
  • Czerwona fasola – 1 puszka
  • Ananasy – 1 puszka
  • Por –  biała część około 10 cm

Dodatkowo

  • Majonez – 2 łyżki
  • Gęsty jogurt naturalny – 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz