Przepis na chlebek bananowy w podstawowej wersji oraz licznymi propozycjami na jego modyfikację. W zasadzie chlebek bananowy nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem, ponieważ smakiem przypomina ciasto. Nie zmienia to faktu, że jest pyszny. Jeśli użyjemy bananów, które są przejrzałe z powodzeniem możemy pominąć z przepisu cukier. Chlebek bananowy jest pyszny zarówno w wersji podstawowej, jak również z dodatkiem czekolady, orzechów czy żurawiny.
Cukier w przepisie można pominąć, słodycz uzyskamy z fruktozy zawartej w bananach lub dodatkach takich jak rodzynki, czekolada.
Mąkę pszenną można zmienić na mąkę bezglutenową. Również można użyć mąki kokosowej, orkiszowej lub ryżowej jednak smak chlebka będzie inny niż upieczony z mąką pszenną.
Przepis można urozmaicić dodając pół szklanki wybranych dodatków, których propozycje znajdziecie poniżej.
Dodatki pasujące do chlebka bananowego:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić w garnku na niewielkim ogniu (nie gotować). Następnie dodać cukier, jajko, wanilię, wszystko wymieszać. Banany rozgnieść za pomocą widelca i lekko skropić sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników, wymieszać.
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i szczyptą soli, przesiać przez sito i dodać do pozostałych składników. Wszystkie składniki wymieszać łyżką.
Na koniec można dodać pół szklanki dodatków: czekolady poszatkowanej, żurawiny, wiórek kokosowych, orzechów, rodzynek.
Kosówkę o wymiarach około 10×40 wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do keksówki, następnie banana pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny i położyć na cieście.
Chlebek bananowy piec w piekarniku nagrzanym do 170°C, przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Chlebek bananowy doskonale pasuje na drugie śniadanie. Polecam również przepis na bułki drożdżowe z serem oraz bardzo prosty przepis na aromatyczne ciasto pomarańczowe.
chlebek bananowy zapewne pyszny tylko zeby nie byl za slodiki ciekay moze byc smak w zaleznosci od maki i dodatkow
Chlebek bananowy można upiec bez dodatku cukru, wychodzi wtedy lekko słodki. Polecam.