Przepis na chlebek bananowy w podstawowej wersji oraz licznymi propozycjami na jego modyfikację. W zasadzie chlebek bananowy nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem, ponieważ smakiem przypomina ciasto. Nie zmienia to faktu, że jest pyszny. Jeśli użyjemy bananów, które są przejrzałe z powodzeniem możemy pominąć z przepisu cukier. Chlebek bananowy jest pyszny zarówno w wersji podstawowej, jak również z dodatkiem czekolady, orzechów czy żurawiny. 

chlebek bananowy z czekoladą i żurawiną

Składniki

  • Banany – 5 sztuk (najlepiej dojrzałe, a nawet przejrzałe)
  • Masło – 115 g masła, roztopionego
  • Cukier – 3/4 szklanki  (lub mniej, chlebek jest dość słodki)
  • Jajko – 1 sztuka rozmiar L
  • Mąka pszenna – 2 1/4 szklanki
  • Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Sok z cytryny – około 1 łyżki

Dodatkowo

  • Banan do dekoracji
Chlebek bananowego – zamienniki

Cukier w przepisie można pominąć, słodycz uzyskamy z fruktozy zawartej w bananach lub dodatkach takich jak rodzynki, czekolada. 

Mąkę pszenną można zmienić na mąkę bezglutenową. Również można użyć mąki kokosowej, orkiszowej lub ryżowej jednak smak chlebka będzie inny niż upieczony z mąką pszenną. 

Przepis można urozmaicić dodając pół szklanki wybranych dodatków, których propozycje znajdziecie poniżej. 

Dodatki pasujące do chlebka bananowego:

  • Czekolada gorzka, deserowa lub mleczna
  • Orzechy laskowe, włoskie, nerkowca
  • Rodzynki
  • Żurawina
  • Wiórki kokosowe
Wykonanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło rozpuścić w garnku na niewielkim ogniu (nie gotować). Następnie dodać cukier, jajko, wanilię, wszystko wymieszać. Banany rozgnieść za pomocą widelca i lekko skropić sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników, wymieszać.

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i szczyptą soli, przesiać przez sito i dodać do pozostałych składników. Wszystkie składniki wymieszać łyżką.

Na koniec można dodać pół szklanki dodatków: czekolady poszatkowanej, żurawiny, wiórek kokosowych, orzechów, rodzynek.

Kosówkę o wymiarach około 10×40 wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do keksówki, następnie banana pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny i położyć na cieście.

Chlebek bananowy piec w piekarniku nagrzanym do 170°C, przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Chlebek bananowy doskonale pasuje na drugie śniadanie. Polecam również  przepis na bułki drożdżowe z serem oraz bardzo prosty przepis na aromatyczne ciasto pomarańczowe.

Zobacz również

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz