Paluchy Wiedźmy (Czarownicy) to propozycja na kruche ciastka na Halloween. Ciastka w kształcie palców wyglądają strasznie. Dodatkowo można użyć dżemu porzeczkowego lub truskawkowego, dzięki czemu uzyskamy jeszcze bardziej upiorny efekt Paluchów Wiedźmy. W smaku ciastka są bardzo kruche i maślane. Polecam strasznie pyszne i upiorne ciastka na Halloween

Czas pieczenia10 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk70 sztuk
Kalorie56 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Paluchy Wiedźmy – składniki

  • Masło – 225 g 
  • Mąka pszenna – 2 i 2/3 szklanki (440 g)
  • Cukier puder – 3/4 szklanki (105 g)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt migdałowy – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • Białko – 1 sztuka
  • Migdały – 1 garść (około 40 g)
  • Dżem truskawkowy/malinowy/porzeczkowy do dekoracji
Paluchy Wiedźmy – kilka uwag

Ciastka całkiem szybko formuje się w kształt Palców Wiedźmy. Również są łatwe do wykonania, jednak trzeba przestrzegać kilku uwag w przepisie. W innym przypadku paluchy mogą wyjść niekształtne.

  • Należy użyć masła 82%, a nie margaryny lub innych zamienników.
  • Podczas pieczenia ciastka sporo urosną, dlatego należy uformować paluchy nie grubsze niż 0,5 cm. Inaczej czas pieczenia wydłuży się i ciastka będą szerokie i niekształtne.
  • Połówki migdałów należy przykleić przed pieczeniem za pomocą białka. Drugim sposobem jest upieczenia ciastek wraz z migałem i po upieczeniu ponownie przyklejenie za pomocą czerwonego dżemu np. truskawkowego, porzeczkowego lub wiśniowego. 
  • Migdały należy obrać ze skórki. Najszybszym sposobem jest zalanie migdałów wrzątkiem i pozostawienie na kilka minut. Po tym czasie skórka w łatwy sposób odchodzi od orzecha. 
Paluchy Wiedźmy – wykonanie
  1. Masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy i migdałowy ucieramy, aż do otrzymania puszystej masy.

  2. Następnie dodajemy jajko cały czas ucierając, aż do połączenia składników.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodajemy do masy maślanej. Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem.
  4. Ciasto dzielimy na dwie część, formujemy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Aby ciasto podczas formowania paluchów nie było klejące  musi być dobrze schłodzone. 
  5. Po tym czasie odkrawamy niewielki kawałek ciasta i formujemy cienki paluch, cieńszy od naszych palców. Połówkę migdała smarujemy białkiem wciskamy na końcu palca. Nożem lub wykałaczką możemy zrobić lekkie nacięcia na palcach. Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 2 cm odstęp. WAŻNE! W trakcie pieczenia ciasto sporo urośnie, dlatego zbyt grube i duże paluchy nie będą kształtne. Ciasto urośnie około 3-krotnie.  
  6.  Uformowane paluchy Wiedźmy schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ta czynność jest konieczna, ponieważ w innym przypadku ciastka nie będą kształtne. 
  7. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200ºC przez 10 minut, aż do uzyskania złotego koloru, wystudzić. 
  8. Ostudzone ciastka można udekorować dżemem malinowym, porzeczkowym lub truskawkowym.

Polecam rówież pyszne i bardzo wilgotne babeczki z dyni z dekoracją Halloweenową oraz ciastka z masłem orzechowym w kształcie pająków. 

 

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz