Orzechowiec z karmelem to ciasto, które zawsze robi wrażenie – połączenie kruchego ciasta, kremu budyniowego i warstwy chrupiących orzechów w karmelu jest po prostu perfekcyjne. To wypiek idealny na święta, uroczystości, rodzinne spotkania i wszystkie okazje, kiedy chcesz przygotować coś efektownego, ale jednocześnie sprawdzonego.

Dodatkowo to ciasto, które wręcz zyskuje na smaku z każdym dniem, dlatego świetnie nadaje się do przygotowania z wyprzedzeniem. Poniżej znajdziesz przepis klasyczny oraz wersję Thermomix, tak aby każdy mógł zrobić go najwygodniej jak się da..

Czy Orzechowiec można zrobić wcześniej?

✔ Blaty ciasta – można upiec 2–4 dni wcześniej

Po ostygnięciu przechowuj je w szczelnym pojemniku lub owinięte folią.

✔ Całe ciasto – najlepiej złożyć 1–2 dni przed podaniem

W tym czasie:

  • blaty miękną,

  • krem się stabilizuje,

  • smaki cudownie się przegryzają.

To ciasto jest idealne na święta, bo możesz je zrobić wcześniej i mieć spokój w dniu uroczystości.

Ciasto miodowe

  • Mąka pszenna – 3 szklanki (480 g)
  • Masło – 150 g
  • Cukier – 2/3 szklanki (165 g)
  • Jajka- 2 sztuki
  • Mleko – 2 łyżki (30 ml)
  • Miód – 2 łyżki (43 g)
  • Soda – 1 i 1/2 łyżeczki

Masa orzechowa

  • Podana ilość składników jest na jeden blat ciasta. Do orzechowca potrzebujemy dwóch blatów z masą orzechową. 
  • Orzechy – 1 i 1/2szklanki (250 g)
  • Cukier puder – 5 łyżek (42 g)
  • Masło – 75 g
  • Miód – 2 łyżki (43 g)

Krem 

  • Wiórki kokosowe – 8 łyżek (50 g)
  • Cukier puder – 3/4 szklanka (104 g)
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Mleko – 2 szklanki (500 ml)
  • Mąka krupczatka – 3 łyżki (36 g)
  • Masło – 200 g (w temperaturze pokojowej)

Dodatkowo

  • Powidła, konfitura lub kwaśny dżem np. porzeczkowy lub wiśniowy – do posmarowania blatu ciasta 150 g
Przygotowanie ciasta miodowego
  1. W rondelku rozpuść masło razem z miodem, mlekiem i cukrem. Podgrzewaj tylko do połączenia składników, następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z sodą oczyszczoną.
  3. Do zimnej masy maślano-miodowej wbij jajko i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Wlej masę do mąki i zagnieć ciasto ręcznie lub hakiem do ciasta kruchego, aż powstanie jednolita, gładka masa.
  5. Podziel ciasto na dwie równe części, uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  6. Po schłodzeniu rozwałkuj pierwszą kulę ciasta na papierze do pieczenia, podsypując odrobiną mąki. Przenieś ciasto do formy 23×33 cm.
  7. Przygotuj masę orzechową: w rondlu rozpuść masło z cukrem i miodem, dodaj posiekane orzechy i gotuj 2–3 minuty, mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
  8. Gorącą masę orzechową wylej na surowe ciasto i równomiernie rozprowadź.
  9. Piecz blat w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.
  10. W identyczny sposób przygotuj drugi blat: rozwałkuj ciasto, wylej gorącą masę orzechową, upiecz przez 10 minut.
Krem budyniowy
  1. W jednej szklance mleka wymieszaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Drugą szklankę mleka zagotuj.
  2. Wlej mieszankę do gotującego się mleka i ugotuj budyń, mieszając aż zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  4. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce zimny budyń, aż powstanie gładki, jednolity krem.
Składanie ciasta
  1. Pierwszy blat orzechowy ułóż orzechami do góry i posmaruj powidłami lub kwaśnym dżemem (porzeczkowym lub wiśniowym).
  2. Następnie równomiernie wyłóż krem budyniowy.
  3. Przykryj drugim blatem orzechowym.
  4. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24–48 godzin – wtedy blaty miękną, a ciasto smakuje najlepiej.

Orzechowiec z karmelem – przepis Thermomix

Ciasto miodowe 
  1. Do misy Thermomixa dodaj: mąkę, masło, cukier, miód, mleko, sodę i jajka.
  2. Mieszaj 30 sek / obr. 4, aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Wyjmij masę, uformuj dwie kule, zawiń w folię i schładzaj 60 minut w lodówce.

Masa orzechowa 
  1. Orzechy posiekaj 5 sek / obr. 5, przełóż do miski.
  2. Do misy dodaj masło, miód i cukier puder, podgrzewaj 8 min / 100°C / obr. 2.
  3. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj 5 sek / obr. 4.
  4. Gorącą masę wylewaj na surowe ciasto w formie 23×33 cm.
  5. Piecz każdy blat 10 minut w 180°C.
Krem budyniowy
  1. Do misy wlej mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj 7–8 min / 90°C / obr. 3, aż powstanie budyń. Ostudź.
  2. W czystej misie utrzyj masło z cukrem pudrem 3 min / obr. 3,5.
  3. Przy obr. 3 dodawaj ostudzony budyń przez 2–3 minuty.
  4. Dodaj wiórki kokosowe i zmiksuj 10 sek / obr. 3.

Składanie ciasta 
  1. Pierwszy blat posmaruj powidłami lub dżemem.
  2. Wyłóż cały krem budyniowy.
  3. Przykryj drugim blatem orzechowym.
  4. Wstaw do lodówki na 12–48 godzin.
  5.  

Orzechowiec z karmelem to ciasto, które zachwyci każdego — chrupiące orzechy, krem budyniowy i delikatne kruche ciasto tworzą idealne połączenie. Możesz je przygotować wcześniej, co jest ogromnym ułatwieniem. Wersja klasyczna i Thermomix sprawiają, że przepis jest wygodny dla każdego.

Czy orzechowiec można zrobić wcześniej?
Tak! Blaty można upiec nawet kilka dni wcześniej, a całe ciasto najlepiej złożyć 1–2 dni przed podaniem.

Jak przechowywać orzechowiec?
W lodówce, w szczelnym pojemniku — zachowa świeżość nawet 4–5 dni.

Czy można zamrozić?
Tak, najlepiej bez kremu, same blaty lub blaty z orzechami.

Dlaczego orzechowiec smakuje lepiej po czasie?
Blaty miękną, krem tężeje, a karmel nabiera głębszego smaku — po 24–48 godzinach jest idealny.

Zobacz również

2 Odpowiedzi
    1. Anna

      Orzechy w karmelu wykładamy od razu na surowe ciasto (karmel szybko gęstnieje, jest bardzo gorący) i pieczemy. Dziękuje za informacje, przepis już poprawiłam.

Dodaj komentarz