Kostka hiszpańska to ciasto z czekoladowym biszkoptem, kremem czekanowo – bezowym i lekką śmietanką. Ciekawym składnikiem w cieście jest dodatek kawy mielonej. Kostka hiszpańska jak większość przekładanych ciast warstwowych jest dosyć czasochłonna. Jednak smak i wygląd ciasta wart jest poświęcenia czasu na przygotowanie. Kostka hiszpańska to jedno z ciast, które doskonale sprawdzi się na ważne okazje i przyjęcia.
* Wódkę lub spirytus w kremie można pominąć, jednak alkohol sprawia, że bezy nie miękną. Im alkohol ma więcej procent, tym bezy mniej zmiękną.
Do kremu nadają się wyłącznie suche bezy, a nie piankowe.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.
Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com.
Istotnie kostka hiszpańska to wykwintne i pyszne ciasto