Ciasto orzechowe jest jednym z moich ulubionych. Ma dwie warstwy orzechów oblanych karmelem w związku z tym jest pyszne i bardzo słodkie. Zagościło u nas w domu na stałe i chętnie piekę je na uroczystości rodzinne i święta. Ciasto należy do tych, które muszą leżakować. Pełnię smaku uzyskuje dopiero od 1 do 2 dni po upieczeniu. Dodatkowo świetnie wytrzymuje w temperaturze pokojowej, dzięki czemu sprawdza się na imprezach. Przypadnie do gustu prawdziwym łasuchom. 🙂 

Do upieczenia ciasta potrzebujemy sporej ilości orzechów. Na cieście prezentuje się najładniej mieszanka orzechów. Dlatego wybieram kilka rodzai, najczęściej włoskie, laskowe i migdały. 

W łatwy sposób możemy pozbyć się skórki z migdałów. Należy przesypać je do miski, zalać wrzątkiem i postawiam na parę minut. Po tym czasie migdały można odcedzić z wody, a skórkę w łatwy sposób ściągnąć palcami. 

Orzechy laskowe należy prażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie umieścić między dwoma kawałkami papierowych ręczników i potrzeć. W ten sposób skórka odchodzi od orzecha i pozostaje na ręczniku. W razie potrzeby czynność można powtórzyć.

Ciasto

  • Mąka – 3 szklanki
  • Masło – 150 g
  • Cukier puder – 2/3 szklanki
  • Jajka- 2 sztuki
  • Mleko – 2 łyżki
  • Miód – 2 łyżki
  • Soda – 1 1/2 łyżeczki

Masa orzechowa

Podana ilość składników jest na jeden blat ciasta. Do orzechowca potrzebujemy dwóch blatów z masą orzechową. 

  • Orzechy – 20 dag
  • Cukier puder – 6 łyżek
  • Masło – 12 dag
  • Miód – 4 łyżki

Krem 

  • Wiórki kokosowe – 8 łyżek 
  • Cukier puder – 3/4 szklanka
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Mleko – 2 szklanki
  • Mąka krupczatka – 3 łyżki
  • Masło – 200 g (w temperaturze pokojowej)

Dodatkowo

  • Powidła do posmarowania blatu ciasta
Ciasto

Masło roztopić z miodem, mlekiem i cukrem, wystudzić. Następnie mąkę przesiać i wymieszać z sodą. Do wystudzonego masła wbić jajko i dobrze roztrzepać, aż do połączenia składników. Do mąki wlać przestudzone masło. Zagnieść ciasto ręcznie lub hakiem do ciasta kruchego. Następnie uformować dwie kulki, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Krem 

Szklankę mleka wlać do większego garnka lub miski, następnie wsypać wiórki kokosowe, mąkę krupczatkę oraz żółtko, wymieszać. Drugą szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę wiórek kokosowych i mleka, ugotować jak budyń. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania pulchnej masy, następnie nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń. 

Masa orzechowa

W rondlu lub na patelni rozpuścić cukier z masłem i miodem, następnie dodać orzechy i chwilę gotować ciągle mieszając, aż płyn zacznie lekko gęstnieć.

Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując je odrobiną mąki. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm. Następnie uformować ciasto, aby pokryło całą powierzchnię blaszki. Następnie na ciasto wylać gorącą masę orzechową.

Piec w temperaturze 180 ºC przez około 10 minut.

Z drugą częścią ciasta należy postąpić tak samo. Ciasto rozwałkować, zrobić masę orzechową i wylać na ciasto, następnie upiec. 

Wykonanie

Blat ciasta położyć orzechami do wierzchu i posmarować powidłami. Następnie wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem z orzechami. 

Ciasto orzechowe należy wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Smacznego!