Ciasto na piernik staropolski – długo dojrzewający to klasyczny przepis na świąteczne wypieki. Ciasto należy przygotować najpóźniej na 3-4 tygodnie przed pieczeniem, a najlepiej na 6 tygodni. Z tego przepisu wychodzą trzy pierniki lub ponad 200 pierniczków z nadzieniem. W mojej ocenie piernik musi mieć bardzo dobre nadzienie i polewę, aby w smaku był wyjątkowy. Inaczej smakuje bardzo zwyczajnie. Za to pierniczki z marmoladą są doskonałe w smaku, bardzo aromatyczne, miękkie po prostu idealne.
Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników (mleko 2%). Z podanych składników wychodzi 240 pierniczków lub 3 pierniki.
Ciasto na piernik należy przygotować na kilka tygodni przed pieczeniem. Co najmniej na 3 tygodnie najlepiej na 5-6 tygodni. Ciasto może leżakować znacznie dłużej nawet ponad dwa miesiące.
Piernik lub pierniczki należy upiec na 4- 7 dni przed planowanym jedzeniem.
Surowe ciasto na piernik należy przechowywać w chłodnym miejscu np. w lodowce, piwnicy ewentualnie na balkonie.
Ciasto należy przykryć np. ściereczką kuchenną lub folią. Jeśli przykryjemy folią aluminiową lub spożywczą należy w niej zrobić niewielką dziurę, aby na wierzchu ciasta nie skraplała się woda.
Ciasto na piernik staropolski przechowujemy pod przykryciem, najlepiej ściereczką kuchenną, w chłodnym miejscem np. lodówce. Optymalny czas dojrzewania piernika wynosi 4-6 tygodni.
Piec na 4-7 dni przed planowanym spożyciem piernika.
Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com.