Ciasto na piernik staropolski – długo dojrzewający to klasyczny przepis na świąteczne wypieki. Ciasto należy przygotować najpóźniej na 3-4 tygodnie przed pieczeniem, a najlepiej na 6 tygodni. Z tego przepisu wychodzą trzy pierniki lub  ponad 200 pierniczków z nadzieniem. W mojej ocenie piernik musi mieć bardzo dobre nadzienie i polewę, aby w smaku był wyjątkowy. Inaczej smakuje bardzo zwyczajnie. Za to pierniczki z marmoladą są doskonałe w smaku, bardzo aromatyczne, miękkie po prostu idealne. 

Kalorie8425kcal
Trudność średniałatwy

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników (mleko 2%). Z podanych składników wychodzi 240 pierniczków lub 3 pierniki.

Ciasto na piernik staropolski

  • Miód – 500 g
  • Cukier – 1 szklanka (220 g)
  • Masło – 250 g
  • Mleko – 1/2 szklanki (125 ml)
  • Soda oczyszczona – 3 łyżeczki
  • Mąka pszenna – 1 kg
  • Przyprawa do piernika – 80 g (2 opakowania)
  • Jajka – 3 sztuki
  • Sól – 1/2 łyżeczki
Piernik staropolski jak przechowywać surowe ciasto

Ciasto na piernik należy przygotować na kilka tygodni przed pieczeniem. Co najmniej na 3 tygodnie najlepiej na 5-6 tygodni. Ciasto może leżakować znacznie dłużej nawet ponad dwa miesiące.

Piernik lub pierniczki należy upiec na 4- 7 dni przed planowanym jedzeniem.

Surowe ciasto na piernik należy przechowywać w chłodnym miejscu np. w lodowce, piwnicy ewentualnie na balkonie.
Ciasto należy przykryć np. ściereczką kuchenną lub folią. Jeśli przykryjemy folią aluminiową lub spożywczą należy w niej zrobić niewielką dziurę, aby na wierzchu ciasta nie skraplała się woda.

 

Ciasto na piernik staropolski – wykonanie
  1. W garnku podgrzewamy masło, cukier i miód, doprowadzamy do wrzenia. Na niewielkiej mocy palniku podgrzewamy masę co chwilę mieszając, aż rozpuści się cukier. Masę pozostawiamy do wystudzenia. 
  2. Mąkę pszenną, sól i przyprawę do piernika mieszamy. Następnie dodajemy do wystudzonej masy.
  3. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku i dodajemy do pozostałych składników.
  4. Na koniec dodajemy jajka.
  5. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym do uzyskanie jednolitej konsystencji. Ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilku dniach. 
  6. Masę przekładamy do szklanego, emaliowanego lub kamionkowego naczynia. 

Ciasto na piernik staropolski przechowujemy pod przykryciem, najlepiej ściereczką kuchenną, w chłodnym miejscem np. lodówce. Optymalny czas dojrzewania piernika wynosi 4-6 tygodni.

Piec na 4-7 dni przed planowanym spożyciem piernika.

Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com.

Zobacz również

Dodaj komentarz