Ciasto na maślance to jedno z najlepszych ciast ucieranych, jakie piekłam. Jest puszyste, ale jednocześnie wystarczająco stabilne, aby utrzymać masę serową. Można też z powodzeniem zastąpić masę serową sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, jeżyny, śliwki czy brzoskwinie. Po upieczeniu ciasto ma charakterystyczny, nieco ciemniejszy kolor. Serdecznie polecam to ciasto na maślance z dodatkiem sera lub owoców sezonowych.

Temperatura pieczenia160ºC
Ilość sztuk12 sztuk
Kalorie273 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy22x33cm

Masa serowa

  • Ser biały mielony – 250 g
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • Masło w temperaturze pokojowej – 40 g

Ciasto na maślance

  • Maślanka – 600 g
  • Mąka pszenna – 3 i 1/2 szklanki (550 g)
  • Soda – 2 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy – 3/5 szklanki (160 ml)
  • Cukier – 1 szklanka (220 g)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 1/2 pomarańczy (około 50 ml)
  • Skórka otarta z cytryny lub 1/2 pomarańczy

Kruszonka

  • Mąka pszenna – 1/2 szklanki (80 g) 
  • Cukier – 4 łyżki (50 g)  
  • Masło – 50 g 
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka (4 g)
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Masa serowa
  1. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtko dalej ucierać.
  2. Na koniec dodać ser mielony i mąkę ziemniaczaną. Masę serową ucierać, aż do połączenia składników. 
Ciasto na maślance

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Do dużej miski wbić jajko i roztrzepać, następnie dodać olej, cukier, sok i skórkę z cytryny lub połowy pomarańczy.
  2. Następnie dodać maślankę i wymieszać. 
  3. Mąkę pszenną i sodę przesiać, dodać do ciasta. Masa powinna wyjść gęsta, może mieć lekkie grudki.
  4. Blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch delikatnie rozsmarować masę serową, następnie posypać kruszonką.
  5. Ciasto na maślance piec w temperaturze 160ºC przez 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Zobacz również

Dodaj komentarz