Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

25

Ciasto drożdżowe to jedno z najczęstszych wypieków w naszym domu. Moje dzieci uwielbiają proste ciasta, a takim jest właśnie drożdżowiec. Jednym z ulubionych dodatków jest ser i oczywiście duża ilość chrupiącej kruszonki. Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką jest przez nas sprawdzony. Gorąco polecam abyście sami upiekli drożdżowca! Unoszący się zapach ciasta ściąga wszystkich domowników do kuchni. W związku z tym placek błyskawicznie znika, zanim zdąży całkowicie ostygnąć. 

Do pieczenia użyłam formy o wymiarach 23×33 cm. Ciasto często piekę w tortownicy o średnicy 24 cm. Wtedy składniki z przepisu dzielę na pół. 

Zamiast świeżych drożdży można użyć suszonych. Mimo wszystko polecam zrobić rozczyn, tak samo jak z drożdżami świeżymi. 

Ciasto

  • Świeże drożdże – 4 dag (lub 15 g suchych drożdży)
  • Cukier – 10 dag
  • Mąka pszenna  – 40 dag
  • Stopione masło – 10 dag
  • Jajko – 2 sztuka
  • Mleko – 1/2 szklanki
  • Szczypta soli
  • Białko – 1 sztuka

Kruszonka

  • Mąka pszenna – 35 dag
  • Schłodzone masło – 20 dag 
  • Cukier – 20 dag
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie (16 g)

Masa serowa

  • Twaróg półtłusty – 500 g (może być zmielony)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cukier – 90 g
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie (16 g)
Ciasto

Mleko lekko podgrzać, następnie wlać do miski i dodać pokruszone, świeże drożdże (lub 15 g suchych drożdży). Kolejno wsypać 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozczyn, roztrzepane jajko, roztopione masło i szczyptę soli. Połączyć składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można do tego użyć robota kuchennego ze specjalną końcówką (hakiem), wyrabiając na niskich obrotach, aby nie uszkodzić drożdży.

Pozostawić do wyrośnięcia na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość.

Kruszonka

Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Masa serowa

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia masy serowej włożyć do miski, następnie rozetrzeć i zmiksować. Ewentualnie do rozdrobnienia masy można użyć widelca lub tłuczka do ziemniaków. Masa serowa powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek.

Wykonanie

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuć gęsto widelcem, odstawić na 10 minut. W kolejnym kroku białko ubić na lekką pianę i posmarować wierzch ciasta.

Na ciasto wyłożyć masę serową i posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180ºC  przez około 30 minut. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe – w szczególności z serem. Dodatkowo kawałek ciasta smaruję masłem i domowym dżemem, dla mnie to idealna słodka przekąska. A Ty, z czym lubisz jeść ciasto drożdżowe?

Dodaj komentarz