Przepis na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką – prosty i sprawdzony

30

Ciasto drożdżowe to jedno z najczęstszych wypieków w naszym domu. Moje dzieci uwielbiają proste ciasta, a takim jest właśnie drożdżowiec. Jednym z ulubionych dodatków jest ser i oczywiście duża ilość chrupiącej kruszonki. Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką jest przez nas sprawdzony. Gorąco polecam abyście sami upiekli drożdżowca! Unoszący się zapach ciasta ściąga wszystkich domowników do kuchni. W związku z tym placek błyskawicznie znika, zanim zdąży całkowicie ostygnąć. 

  • Ciasto

    • Świeże drożdże – 40 g lub 20 g suchych drożdży
    • Cukier – 1/2 szklanki (100 g)
    • Mąka pszenna  – 2 i 1/2 szklanki (400 g)
    • Stopione masło – 100 g
    • Jajko – 2 sztuka
    • Mleko – 1/2 szklanki (125 ml)
    • Szczypta soli
    • Białko – 1 sztuka

    Kruszonka

    • Mąka pszenna – 3/4 szklanki (150 g) 
    • Cukier – 1/2 szklanki (100 g)  
    • Masło – 100 g 
    • Cukier wanilinowy – 8 g

    Masa serowa

    • Twaróg półtłusty – 200 g (może być zmielony)
    • Jajko – 1 sztuka
    • Cukier – 90 g
    • Cukier waniliowy – 1 opakowanie (16 g)

Do pieczenia użyłam formy o wymiarach 23×33 cm. Ciasto często piekę w tortownicy o średnicy 24 cm. Wtedy składniki z przepisu dzielę na pół. 

Zamiast świeżych drożdży można użyć suszonych. Mimo wszystko polecam zrobić rozczyn, tak samo jak z drożdżami świeżymi. 

Ciasto
  1. Mleko lekko podgrzać, następnie dodać pokruszone, świeże drożdże (lub 20 g suchych drożdży).
  2. Kolejno wsypać 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszać.
  3. Rozczyn przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Po tym czasie do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, rozczyn, roztrzepane jajko, roztopione masło i szczyptę soli.
  5. Połączyć składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można do tego użyć robota kuchennego ze specjalną końcówką (hakiem), wyrabiając na niskich obrotach, aby nie uszkodzić drożdży.
  6. Pozostawić do wyrośnięcia na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier waniliowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.
  3. Kruszonkę przechowywać w lodówce. 
Masa serowa
  1. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia masy serowej włożyć do miski, następnie rozetrzeć i zmiksować. Ewentualnie do rozdrobnienia masy można użyć widelca lub tłuczka do ziemniaków.
  2. Masa serowa powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek.
Wykonanie
  1. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuć gęsto widelcem, odstawić na 10 minut.
  2. W kolejnym kroku białko ubić na lekką pianę i posmarować wierzch ciasta.
  3. Na ciasto wyłożyć masę serową i posypać kruszonką.
  4. Ciasto drożdżowe z serem piec w nagrzanym piekarniku do 180ºC  przez około 30 minut. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe – w szczególności z serem. Dodatkowo kawałek ciasta smaruję masłem i domowym dżemem, dla mnie to idealna słodka przekąska. A Ty, z czym lubisz jeść ciasto drożdżowe?

Zobacz również

Dodaj komentarz