Ciasto drożdżowe to jedno z najczęstszych wypieków w naszym domu. Moje dzieci uwielbiają proste ciasta, a takim jest właśnie drożdżowiec. Jednym z ulubionych dodatków jest ser i oczywiście duża ilość chrupiącej kruszonki. Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką jest przez nas sprawdzony. Gorąco polecam abyście sami upiekli drożdżowca! Unoszący się zapach ciasta ściąga wszystkich domowników do kuchni. W związku z tym placek błyskawicznie znika, zanim zdąży całkowicie ostygnąć.
Do pieczenia użyłam formy o wymiarach 23×33 cm. Ciasto często piekę w tortownicy o średnicy 24 cm. Wtedy składniki z przepisu dzielę na pół.
Zamiast świeżych drożdży można użyć suszonych. Mimo wszystko polecam zrobić rozczyn, tak samo jak z drożdżami świeżymi.
Uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe – w szczególności z serem. Dodatkowo kawałek ciasta smaruję masłem i domowym dżemem, dla mnie to idealna słodka przekąska. A Ty, z czym lubisz jeść ciasto drożdżowe?