Ciastka z czekoladą i żurawiną to jedne z naszych ulubionych ciastek. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Ciastka są bardzo szybkie do wykonania, ponieważ nadkłada się je łyżką i pod wpływem ciepła rozpuszczają się i tworzą okrągły kształt. Ciastka piekłam wiele razy. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiące ciastka, należy użyć białej czekolady (posiekanej), wtedy ciastka wyjdą duże, cienkie i chrupiące. Dodając czekoladę mleczną lub dropsy, ciasta będą nieco grubsze i mniej chrupiące. W każdym razie ciastka z obydwu wersji są pyszne.

Czas pieczenia15 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk30 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Ciastka z czekoladą i żurawiną

  • Mąka pszenna – 1 szklanka minus 2 łyżki (140 g)
  • Płatki owsiane –  3/4 szklanki (75 g)
  • Masło 82% tłuszczu – 125 g
  • Cukier brązowy – 4 łyżki (50 g)
  • Cukier puder – 6 łyżek (50 g)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Żurawina suszona – 6 łyżek (75 g)
  • Orzechy np. włoskie – 1/2 szklanki (50 g)
  • Czekolada biała lub mleczna ewentualnie dropsy czekoladowe – 140 g
Ciastka z czekoladą i żurawiną

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Płatki owsiane wsypać do miski i lekko rozdrobnić dłonią.
  2. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugim naczyniu za pomocą miksera utrzeć masło wraz z cukrami do otrzymania puszystej masy maślanej.
  4. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia.
  5. Połączyć zawartość dwóch naczyń i zmiksować.
  6. Żurawinę, orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, dodać do masy i wymieszać.
  7. Następnie odkrywać po jednej płaskiej łyżce ciasta i formować kule wielkości orzecha włoskiego. Ciastka bardzo się kleją, dlatego najlepiej formować kule mając zwilżone dłonie wodą.
  8. Ciastka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi przerwę. *
  9. Piec w rozgrzaym piekaniku do 180 C przez około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Pozostawić na kila minut na blaszce do wystudzenia. Ciastka po upieczeniu są bardz miękkie, natomiast po wystudzeniu twardnieją. 

*Ciastka z białą czekoladą po upieczeniu będą miały około 10 cm średnicy, ciastka z dropsami lub mleczną czekoladą będą mniejsze, około 5-7 cm.

Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany ze strony mojewypieki.com

Zobacz również

Dodaj komentarz