Ciastka półfrancuskie z marmoladą

11

Ostatnio na przyjęciu urodzinowym jedliśmy ciastka półfrancuskie z marmoladą. Mój syn był zachwycony i wyszedł z imprezy z pełnym pudełkiem na drogę. Ciasteczka przywiały wspomnienia z  dzieciństwa. Niedzielny obiad u babci i liczne kuzynostwo, które zajadało się właśnie tymi ciastkami. 

Ciastka półfrancuskie z marmoladą

Ciastka półfrancuskie z marmoladą – składniki

  • Mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Zmielony twaróg lu serek Philadelphia – 250 g 
  • Masło – 250 g
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Konfitura lub marmolad 
  • Cukier puder – 3 łyżki (25 g)

  Składniki Ilość
1 Mąka 250 g
2 Zmielony twaróg lub serek Philadelphia 250 g
3 Masło 250 g
4 Żółtko 1
5 Cukier puder 3 łyżki
6 Konfitura lub marmolada  
Ciastka półfrancuskie z marmoladą
Ciastko półfrancuskie 4Ciastka półfrancuskie z boku

Przygotowanie ciasta to żadna filozofia, ale trzeba z nim działać błyskawicznie! Im cieplejsze, tym bardziej będzie się kleić do rąk. Ratunkiem w tej sytuacji jest schłodzenie ciasta w lodówce. Oto cała tajemnica – ciasto półfrancuskie trzeba wyrabiać błyskawicznie. 

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko, zmielony twaróg lub serek  i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 kulki, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny (choć najlepiej na całą noc). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością mąki. Wałek również warto lekko posypać. Następnie wykrawamy kwadraty o bokach około 6-8 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę konfitury. Dwa przeciwległe końce zlepiamy ze sobą, aby powstał otwarty pierożek. Ciastka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciastka lekko się zarumienią.

Przed podaniem dla ozdoby posypujemy cukrem pudrem.

Ciastka są naprawdę pyszne i mam nadzieję, że nie wystraszyło Was lepiące ciasto. Przy chłodnej temperaturze ciasta wszystko idzie bez problemu.  

Dajcie znać jak Wam poszło w komentarzach.

Zobacz również

Dodaj komentarz