Ciastka Heidesand – Niemieckie ciastka świąteczne

4

Ciastka Heidesand – Niemieckie ciastka świąteczne w szczególności są popularne w północnej części Niemiec. Ciastka Heidesand są bardzo kruche i maślane. Dodając do ciasta otartą skórkę z cytryny lub aromat waniliowy możemy nadać swój ulubiony smak ciastek. Najbardziej popularnym dodatkiem w którym obtacza się ciasto jest cukier, jednak dla urozmaicenia polecam wypróbowanie mielonych orzechów i wiórków kokosowych. Polecam, niemieckie świąteczne ciastka. 

  • Ciasto
  • Mąka pszenna – 2 i 1/3 szklanki (375 g)
  • Masło 82% – 250 g
  • Cukier puder – 1 szklanka bez 1 łyżki (130 g)

ewentualnie:

  • Skórka z cytryny lub
  • Aromat waniliowy – 1 łyżeczka

 

  • Dodatkowo
  • Jajko – 1 sztuka ( w wersji dla alergików woda)
  • Cukier zwykły lub brązowy, orzechy mielone, wiórki kokosowe
Wykonanie
  1. Masło roztopić w małym garnku, podgrzewać na średniej mocy palniku, aż do uzyskania bursztynowego koloru.
  2. Ściągnąć z kuchenki i dodać cukier puder ewentualnie aromat waniliowy lub skórkę startą z cytryny.
  3. Zanieść ciasto ręką lub za pomocą robota kuchennego.
  4. Ciasto podzielić na 4 cześć, uformować z każdego kawałka wałek o średnicy 2-3 cm
  5. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce lub 30 minut w zamrażarce.
  6. Blaszkę, najlepiej z wyposażenia piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Schłodzone ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą i obtoczyć w cukrze, wiórkach, lub mielonych orzechach.
  8. Każdy wałek ciasta pokroić na plasterki (talarki) o grubości 8-10 mm.
  9. Ciastka układać na wcześniej przygotowanej blaszce. Ciastka ponownie schłodzić w lodówce przez 15 minut (będą miały ładniejszy kształt).
  10. Ciastka Heidesand pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 12 minut, aż lekko się zarumienią.

Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zobacz również

Dodaj komentarz